Bidens besøg i Kyiv sender stærkt signal om støtte, siger forsker
Præsident Joe Bidens besøg i Ukraines hovedstad mandag viser hans personlige engagement, vurderer ekspert.
USA’s præsident Joe Bidens besøg i Kyiv mandag er et signal om både øjeblikkelig støtte og støtte i et mere langsigtet perspektiv.
Det vurderer Flemming Splidsboel Hansen, som er seniorforsker i udenrigspolitik og diplomati på Dansk Institut for Internationale Studier.
- Det signal, der bliver sendt fra amerikanernes side til russerne, er, at USA står sammen med Ukraine, og at USA er indstillet på, at det her kan tage lang tid, siger han.
Signalet skal også ses i lyset af, at Biden påtager sig en vis risiko ved besøget, tilføjer Flemming Splidsboel Hansen.
- Joe Biden viser, at han er personligt engageret i det. Han er villig til at gå gennem de strabadser og den risiko, der skal til, for at komme ind i en krigszone på den måde.
Flemming Splidsboel Hansen hæfter sig ved tidspunktet for besøget. Det kommer tæt krigens etårsdag den 24. februar.
Med Bidens besøg er der ifølge Reuters kommet et løfte fra amerikansk side om militær støtte til en værdi på omkring 500 millioner dollar. Der er desuden overvejelser om yderligere sanktioner rettet mod den russiske elite og russiske selskaber.
Bidens besøg i Ukraine kan dog provokere Kina, vurderer Flemming Splidsboel Hansen, fordi det understreger, at USA er indstillet på at engagere sig i krigen også på længere sigt.
I den senere tid er der opstået gnidninger mellem netop USA og Kina. Blandt andet på baggrund af udtalelser fra USA’s udenrigsminister Antony Blinken.
Han sagde i søndags i et interview med den amerikanske tv-station CBS, at Kina overvejer at give Rusland våben til brug i krigen i Ukraine. Det afviser Kina.
- Det er USA og ikke Kina, der uophørligt sender våben til slagmarken, siger Wang Wenbin, der er talsmand for Kinas udenrigsministerium.
- Vi opfordrer USA til at tage et oprigtigt kig på landets egne handlinger og gøre mere for at dæmpe situationen, arbejde mod fred og dialog og stoppe med at bebrejde andre og sprede falske oplysninger, fortsætter han.
/ritzau/