Tysk politiker revser kansleren for mangel på hjælp til Ukraine
Både i Finland og Tyskland skaber tilbageholdenhed med våbenleverancer til Ukraine interne uenigheder i regeringerne.
Formanden for forsvarsudvalget i det tyske parlament Forbundsdagen, Marie-Agnes Strack-Zimmermann, revser i et nyt interview med det tyske medie RND landets forbundskansler, Olaf Scholz, for at tøve med at sende den mest slagkraftige hjælp til Ukraine.
Olaf Scholz har nemlig hidtil blokeret for, at tyskerne kan sende det mest moderne kampvogne og pansrede mandskabsvogne til Ukraine – på trods af, at det krigshærgede land ad flere omgange har bedt om lige netop det.
Det er især de moderne Leopard 2-kampvogne, samtalen drejer sig om.
»Kanslerens afvisning af at sende kampvogne til Ukraine midt i landets kamp for overlevelse er ikke kun uforståelig, det er alarmerende kortsigtet. Situationen er katastrofal,« udtaler Marie-Agnes Strack-Zimmermann, der er valgt til Forbundsdagen for partiet FDP, som er en del af regeringen sammen med Scholz’ SPD.
Vil ikke provokere
Argumentet for ikke at sende kampvogne har fra Olaf Scholz’ side været, at det kan skabe uenigheder internt blandt Nato-lande, og at sådanne leverancer ville kunne provokere Rusland til yderligere eskalation.
Det argument giver Strack-Zimmermann dog ikke meget for.
»Tilsyneladende virker den russiske fortælling, da den forhindrer kansleren i at give Ukraine de hårdt tiltrængte kampvogne. Enhver, der gengiver historien om, at en rød linje ville blive krydset med Rusland, hvis man leverer kampvogne, fortæller aggressorens historie og ikke ofrenes,« siger Marie-Agnes Strack-Zimmermann.
Også i Finland skaber Ukraines Leopard 2-ønsker splittelse i regeringssamarbejdet. Her er det parlamentsmedlemmerne Anders Adlercreutz og Atte Harjanne fra regeringspartierne SFP og De Grønne, der går imod regeringslinjen med et offentligt ønske om, at Finland skal sende nogle få Leopard-kampvogne til Ukraine.
Argumentet lyder, at Finland ved bare at sende få kan presse andre allierede til at følge trop.
Jyllands-Posten har tidligere talt med militæranalytikerne Esben Salling Larsen og Kristian Lindhardt om, hvorfor Ukraines ønsker om bl.a. Leopard 2 gang på gang bliver ignoreret.
For dem at se er argumenterne imod – udover den tyske frygt for eskalering – bl.a. en frygt for teknologi-tab til Rusland, og at Vesten i virkeligheden ikke har så mange panservogne tilbage på lagrene.
»Hvis det går galt, så skal vi også selv kunne bruge dem. Og vi har altså ikke mange Leopard-kampvogne at give af i Vesteuropa. Og ja, USA har mange Abrams-kampvogne, men de kan også få brug for dem ude i øst (Asien, red.),« lød forklaringen fra Kristian Lindhardt dengang.