Overblik: Det er der sket i Ukraine i nat

Rusland hævder at have fuld kontrol over Azovstal-værket i Mariupol, og lederen for de resterende ukrainske soldater på stålværket har meddelt, at man stopper forsvaret af byen.

Artiklens øverste billede
Ukrainske soldater bliver kørt væk fra Azovstal-værket under kortege af pro-russiske styrker fredag. Rusland hævder nu, at de sidste tilbageværende soldater har overgivet sig. Foto: Alexander Ermochenko/Reuters

Evakueringen af den sidste ukrainske modstand fra Mariupols enorme stålværk har stået på hele ugen.

Men de sporadiske kampe på stålværket ser angiveligt ud til at være ovre, da hærføreren for de sidste ukrainske styrker på værket, der nægtede at overgive sig, har meddelt, at man indstiller kampene, og Rusland hævder at have fuld kontrol over Azovstal-komplekset.

Hvis det er sandt, markerer det en symbolsk militær sejr for Vladimir Putins styre i Moskva.

Her får du overblikket over de seneste udviklinger i krigen:

1

Rusland hævder, at de sidste ukrainere har overgivet sig i Mariupol

Rusland sagde ifølge CNN fredag, at landets styrker nu har fuld kontrol over stålværket Azovstal i den sydøstukrainske havneby Mariupol. Stålværket var de ukrainske styrkers sidste bastion, men ifølge Rusland er Azovstal nu tømt for ukrainere.

»De underjordiske strukturer i Azovstal, hvor de militante gemte sig, er nu under fuld kontrol af russiske væbnede styrker,« sagde det russiske forsvarsministerium i en erklæring.

Sent fredag gav den ukrainske chef for Azov-regimentet, oberstløjtnant Denis Prokopenko, ordre om at stoppe med at forsvare Mariupol og udsendte en kort videobesked inde fra stålværket, hvori han sagde, at den øverste militære ledelse havde udstedt en ordre om at stoppe kampene for at »bevare garnisonssoldaternes liv og helbred«.

De ukrainske myndigheder har endnu ikke bekræftet dette, og CNN er ikke i stand til uafhængigt at verificere påstanden.

I næste uge vil Ruslands højesteret ifølge The Guardian behandle en ansøgning om at udpege Azov-regimentet som en »terroristorganisation«, hvilket åbner vejen for domme på op til 20 års fængsel for dem, der er dømt for involvering.


2

Rusland kan muligvis overdrive antallet af evakuerede fra stålværk

Den amerikanske tænketank Institute for The Study of War (ISW) noterer i sin seneste vurdering af krigens gang fredag, at russiske kilder muligvis overvurderer antallet af ukrainske forsvarere, der er blevet evakueret fra Azovstal.

Enten for at maksimere antallet af russiske krigsfanger, der kan udveksles med ukrainske soldater, eller for at undgå pinligheden ved at indrømme, at russiske styrker har været låst fast i en flere måneder lang belejring mod kun nogle hundrede, og ikke tusindvis af ukrainske soldater.

Rusland hævder, at i alt 2.439 ukrainske krigere har overgivet sig, siden evakueringerne begyndte, mens Den Internationale Røde Kors Komité (ICRC), der overvåger evakueringerne, rapporterede, at man kun har registreret »nogle hundrede« ukrainske krigsfanger.

Uoverensstemmelsen kan dog også skyldes forsinkelser i ICRC’s registreringer eller rapportering, noterer ISW.


3

Zelenskyj vil med ny aftale sikre kompensation fra Rusland

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, har fredag givet sit bud på, hvordan landet skal kompenseres for de skader, Rusland har forårsaget under krigen. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

I en tale foreslår Zelenskyj en formel aftale mellem Ukraine og dets allierede, hvori lande skal beslaglægge og bruge russiske midler og aktiver til at genopbygge Ukraine.

Ifølge præsidenten skal alle russiske midler og ejendomme i de lande, der tilslutter sig aftalen, konfiskeres. Pengene herfra skal efterfølgende sendes videre til en særlig kompensationsfond.

»Det ville være fair. På den måde ville Rusland mærke byrden fra hvert eneste missil, hver bombe og hver granat, som de har affyret mod os«, siger Zelenskyj.

4

Tidligere tysk kansler træder efter flere måneders kritik tilbage fra magtfuld post i Rusland

Financial Times rapporterer lørdag morgen, at den tidligere tyske kansler og nær ven af Putin, Gerhard Schröder, er trådt tilbage som bestyrelsesformand for Rosneft, den statsejede russiske oliegigant, efter flere ugers polemik om hans afvisning af at tage afstand fra Kreml på grund af Ukraine-invasionen.

Også den tidligere østtyske efterretningsofficer Matthias Warnig trådte ud af Rosnefts bestyrelse i denne uge

Rosneft, der er ansvarlig for 40 pct. af Ruslands produktion af råolie, meddelte fredag, at de to mænd havde informeret det om ”deres manglende evne til at fortsætte deres roller i selskabets bestyrelse”.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.