EU-kommissær: Putin vil bruge sult som våben

EU-Kommissionen foreslår at producere mad på landbrugsland, som ellers var henlagt af hensyn til miljøet.

Artiklens øverste billede
Landmændene i EU skal have mulighed for at dyrke fire millioner hektar jord, der ellers var henlagt af hensyn til miljøet. Det skal øge fødevaresikkerheden i lyset af krigen i Ukraine, siger EU-kommissær for landbrug, Janusz Wojciechowski. Foto: John Thys/Ritzau Scanpix

Ruslands præsident, Vladimir Putin, vil bruge sult som våben i krigen i Ukraine. Derfor bliver EU og resten af verden fremover nødt til at betragte fødevarepolitikken som del af landenes sikkerhedspolitik.

Sådan lyder det fra EU-kommissær Janusz Wojciechowski.

- Det er ikke første gang i Ruslands imperiale historie, at man angriber fødevaresystemet for at skabe sult, siger Janusz Wojciechowski.

Udmeldingen kommer, samtidig med at EU-Kommissionen fremlægger et forslag, der skal øge fødevaresikkerheden og hjælpe Ukraine.

Det vigtigste tiltag i pakken er inddragelse af henlagt landbrugsland. Konkret foreslår EU-Kommissionen at give landmænd lov til at producere mad på fire millioner hektar jord, som ellers var taget ud af produktionen af hensyn til miljøet.

Målet er at øge produktion af mad allerede i år i EU - også for at producere mad til de millioner af ukrainere, der er flygtet fra krigen.

- Vi har en ny situation for fødevarer. Vi plejede at være sikre, men nu skal vi tænke mere over fødevaresikkerheden, siger Janusz Wojciechowski.

Mens EU har mad nok, så er Mellemøsten og Nordafrika ifølge Janusz Wojciechowski afhængige af fødevarer fra Ukraine, der er verdens femtestørste hvedeeksportør.

Ukraines landbrugsminister, Roman Leshchenko, advarede tirsdag om, at Putin bevidst er ved at skabe en ”sult-orkan”, der vil sætte nye flygtningebølger i gang fra lande som Egypten, Yemen, Syrien, Tunesien og Libanon.

- Ukraines landbrug hjælper med at brødføde 400 millioner mennesker. Men det kan vi ikke længere på grund af krigen. Om få måneder vil Putin have bragt millioner af mennesker på kanten af overlevelse, sagde Roman Leshchenko tirsdag.

EU vil dog ikke komme til at mangle fødevarer, da EU-landene stort set er selvforsynende med fødevarer. Men landbruget i EU-landene importerer specifikke produkter som eksempelvis protein til dyrefoder.

Samtidig er høje priser på gødning og energi en udfordring, der risikerer at drive priserne på fødevarer op.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.