Pfizer: Verdens befolkning skal vænne sig til et årligt stik mod corona

Medicinalkoncern afviser at have profiteret uretmæssigt på pandemien.

Artiklens øverste billede
Flere globale hjælpeorganisationer er kritiske over for, at Pfizer, BioNTech og Moderna profiterer af at hjælpe folk i nød som følge af pandemien. Foto: Mario Tama/Getty Images/AFP

De britiske sundhedsmyndigheder har aftalt at købe mange millioner coronavacciner af både Pfizer og Moderna - herunder adgang til nye, modificerede vacciner, der også skal kunne tage kampen op mod omikron- og andre kommende varianter. Og der er tilsyneladende et umætteligt behov, ifølge Pfizer.

Det skriver BBC.

»Verdens befolkning vil efter alt at dømme have behov for et årligt vaccinestik i mange år fremover for at opretholde et meget højt beskyttelsesniveau,« siger Pfizers topchef Albert Bourla til BBC.

Pfizer arbejder lige nu på at udvikle en vaccine rettet mod omikron-varianten og forventer at have den klar om 100 dage. Inden året er omme har medicinalgiganten produceret tre mia. vaccinedoser - og næste år skal hele fire mia. produceres.

»Det har været et kapløb med tiden at beskytte så mange som muligt - men næste år skulle alle verdens lande gerne have adgang til alle de doser, der er behov for,« vurderer Albert Bourla.

Flere globale hjælpeorganisationer er kritiske over for, at Pfizer, BioNTech og Moderna profiterer af at hjælpe folk i nød som følge af pandemien. Alene Pfizer vurderes at have solgt vacciner for 230 mia. kr. og aktiekursen er gået i vejret.

Pfizers topchef afviser at undskylde for virksomhedens handlemåde.

»Vi har reddet millioner af liv og samtidig sparet verdens lande mia. i udgifter,« konkluderer Albert Bourla.

Omikron-varianten, der stammer fra lande i Sydafrika, spreder bekymring verden over lige nu. I går blev den første amerikaner smittet med omikron-varianten opdaget, skriver USA’s sundhedsmyndigheder i en pressemeddelelse.

I Danmark er der fundet seks tilfælde af smittede med omikron, ifølge Statens Serum Institut. Fem af de seks tilfælde har forbindelse til rejseaktivitet i Sydafrika. Et tilfælde har forbindelse til rejseaktivitet i Qatar.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen