Storbritannien udvider vaccinationsprogram for at komme ny smittebølge med Omikron i forkøbet

Med en halvering af intervallet mellem andet og tredje vaccinestik, skrappe indrejserestriktioner og nye krav om mundbind håber de britiske myndigheder på, at landet kan komme en smittebølge med Omikron-varianten i forkøbet.

Artiklens øverste billede
Professor Jonathan Van-Tam, der en af den britiske regerings øverste medicinske rådgivere, meddelte mandag på et pressemøde i Downing Street 10, at alle voksne briter kan få tilbudt et tredje vaccinestik dobbelt så hurtigt som tidligere. Foto: Stefan Rousseau/AFP

Storbritannien er det land i Europa, der målt på smittetilfælde og døde har været hårdest ramt af coronapandemien, og landets regering har fået hård kritik for at gøre alt for lidt, alt for sent.

Men i lyset af den nye og muligt mere smitsomme virusvariant Omikrons ankomst til Europa ser det nu ud til, at de britiske myndigheder vil gå længere end tidligere for at undgå, at den kedelige statistik fortsætter.

Den britiske regerings rådgivende vaccineudvalg har opdateret retningslinjerne, så flere briter kan nå at blive bedre rustet mod en ny mulig smittebølge med Omikron-varianten.

Det oplyste professor Jonathan Van-Tam, der en af regeringens øverste medicinske rådgivere, på et pressemøde mandag eftermiddag på premierministerresidensen Downing Street 10, skriver BBC.

Med en halvering af intervallet mellem andet og tredje vaccinestik fra seks til nu tre måneder samt et andet vaccinestik til de 12-15 årige håber de britiske myndigheder på, at landet kan komme den nye coronavariant Omikron i forkøbet og ruste befolkningen før en ny mulig smittebølge.

»De næste tre uger bliver en periode med videnskabelig usikkerhed. Men mens vi venter på, at den videnskabelige tåge letter, om hvad følgerne af denne bekymrende variant i virkeligheden betyder, er der ikke tid til forsinkelser«, sagde Jonathan Van-Tam og tilføjede:

»Det er vores mulighed for at komme foran, og vaccineboostere er den ting, vi lettest kan gøre, mens vi venter.«

Storbritannien har indtil videre bekræftet 11 tilfælde af den nye coronavariant Omikron, efter den lørdag første gang blev bekræftet i landet.

Det har vakt bekymring, at et af de bekræftede tilfælde i Skotland ikke havde nogen forbindelse til udlandsrejser, hvilket ifølge eksperter indikerer, at smitten med Omikron-varianten spreder sig i samfundet.

Allerede lørdag, på dagen for det første Omikron-tilfælde, varslede premierminister Boris Johnson en stramning af coronareglerne, hvad angår mundbind, karantæne og indrejseforbud.

Rejsende, der ankommer til England, skal fremover lade sig PCR-teste inden for 2 dage og forblive i karantæne, indtil resultatet af deres test foreligger.

Fra på tirsdag bliver mundbind påkrævet i alle butikker og i den kollektive transport i Storbritannien.

Regeringerne i Skotland og Wales har ellers presset på for endnu striksere restriktioner, der lød på at indrejsende skulle otte dage i karantæne.

Trods skærpelsen af restriktionerne understregede den britiske sundhedsminister Sajid Javid mandag i det britiske underhus, at stramningerne kun sker under forudsætning af, at WHO’s foreløbige varsler om Omikron-variantens højere smitsomhed holder stik.

»Hvis det viser sig, at denne variant ikke er farligere end deltavarianten, så har vi ikke tænkt os at beholde disse tiltag end dag længere end nødvendigt«, sagde Sajid Javid.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen