Sydafrika: Ny coronavariant kan være mere smitsom

Andre landes restriktioner for rejsende fra Sydafrika er uberettigede, mener landets sundhedsminister.

Artiklens øverste billede
En række lande har fredag indført rejserestriktioner eller krav om karantæne ved hjemkomst, efter at der er opdaget en ny virusvariant i Sydafrika. Arkivfoto: Michele Spatari/AFP

Foreløbige undersøgelser tyder på, at den variant af coronavirus, der er opdaget i Sydafrika, kan være mere smitsom end andre varianter. Det siger Sydafrikas sundhedsminister, Joe Phaahla, ifølge Reuters.

Han tilføjer, at han mener, at en række europæiske landes reaktion på fundet af den nye variant er ”uberettiget”.

Sydafrikanske myndigheder er åbne om udviklingen, siger Phaahla. Han påpeger, at Verdenssundhedsorganisationen (WHO) ikke anbefaler rejserestriktioner.

EU opfordrer til at suspendere flyrejser til de pågældende lande på grund af den nye variant, der bærer navnet B.1.1.529.

Fredag har Danmark besluttet at skærpe rejserestriktioner for Sydafrika og seks andre lande i regionen.

Storbritannien og andre lande har indført indrejseforbud for rejsende fra Sydafrika og fem andre lande i det sydlige Afrika.

Den britiske sundhedsminister, Sajid Javid, siger fredag ifølge Sky News, at der endnu ikke er fundet nogen tilfælde af den nye variant i Storbritannien.

Men det er højst sandsynligt, at smitten har bredt sig ud over det sydlige Afrika, siger han.

- Den nye variant vækker stor international bekymring, siger Javid.

For nogle uger siden registrerede Sydafrika omkring 200 nye smittetilfælde om dagen. Torsdag var det tal steget til 2465.

Ifølge forskere kan den nye variant være en del af forklaringen på den stigning. Men de understreger, at meget endnu er uvist, skriver Sky News.

Forskere siger, at den nye variant er markant anderledes, fordi den har flere mutationer end andre varianter. Den har spredt sig hurtigt blandt unge mennesker i Gauteng, der er Sydafrikas tættest befolkede provins.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen