Ældre er markant bedre beskyttet efter tredje stik, viser studie

Et stort internationalt studie konkluderer, at beskyttelsen mod coronasmitte hos ældre er markant forbedret efter tredje stik.

Artiklens øverste billede
Siden august har Israel bredt målgruppen for tredje stik yderligere ud, så det nu også gælder den ældre befolkning. Arkivfoto: Amir Cohen/AP

Personer over 60 år er mere end 10 gange bedre beskyttet mod coronasmitte, hvis de modtager et tredje stik.

Det viser et israelsk studie, som netop er publiceret i det anerkendte tidsskrift New England Journal of Medicine.

Konklusionen bygger på en undersøgelse blandt ca. 1,14 mio. personer på 60 år eller derover, som alle havde modtaget de første to doser af coronavaccinen.

Heraf modtog omkring halvdelen af gruppen yderligere en dosis – en såkaldt booster-vaccine – og omkring 14 dage efter, var infektionsraten 11,4 gange lavere hos denne gruppe end hos de personer, som kun havde modtaget to doser.

Også risikoen for et alvorligt sygdomsforløb var 19,5 gange højere blandt gruppen, som ikke modtog en booster-vaccine.

Allan Randrup, der er professor i eksperimentel virologi på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet, kalder studiet et tydeligt bevis på, »at det kan have en mærkbar effekt at booste immunforsvaret«.

»Studiet viser klart, at det at få et tredje skud har en umiddelbar indflydelse på immunresponset og beskyttelsen her og nu, men for hovedparten af befolkningen er det interessante, hvor stor en gennemslagskraft og især holdbarhed det har. Lige nu går diskussionen på, om det giver bedst mening at booste færdigvaccinerede med et tredje stik, eller om vaccinerne hellere skal fordeles til lande, der ikke er færdigvaccinerede, og her er boosterens langvarige effekt afgørende,« siger han.

Opretholder immunitet

Booster-vaccinen er en ekstra dosis, som gives, efter de oprindelige to vacciners immunbeskyttelse er begyndt at aftage. På denne måde opretholdes den opbyggede immunitet fra de oprindelige vacciner. Til en række personer med nedsat immunforsvar gives et tredje stik umiddelbart efter de første to vacciner, hvis personerne ikke opnåede tilstrækkelig beskyttelse fra de første vacciner.

Høje smittetal fik i august Israel til at udvidde målgruppen, der tilbydes et tredje stik. Foruden sundhedspersonale, kronisk syge, fængselsbetjente og indsatte fik alle over 50 år ligeledes mulighed for at få et ekstra stik. Herhjemme tilbydes dette på nuværende tidspunkt primært til personer med svært nedsat immunforsvar, men Sundhedsstyrelsen er i gang med at vurdere, om der er større grupper i befolkningen, der skal tilbydes et tredje stik.

En diskussion, som det israelske studie formentlig vil have indflydelse på, ifølge Lars Østergaard, der er professor på Institut for Klinisk Medicin og ledende overlæge ved Aarhus Universitetshospital.

»Det diskuteres lige nu, hvem der skal tilbydes et tredje stik, og jeg tænker, at studiet her formentligt vil bidrage til, at man også herhjemme kommer til at tilbyde et tredje stik til den ældre befolkning,« siger han.

Et godt værktøj

Både Allan Randrup og Lars Østergaard er enige om, at booster-vaccinen er et godt værktøj i tilfælde af endnu en smittebølge får fat herhjemme, men at det stabile smittetryk i Danmark ikke nødvendiggør en generel udrulning af booster-vaccinen på nuværende tidspunkt.

»Forsøget blev lavet, mens der var en ny bølge under opsejling i Israel, og det tyder på at have en god effekt i sådan en situation. Herhjemme har vi for tiden ret stabile smittetal, hvorfor der på nuværende tidspunkt ikke er et akut behov for at brede målgruppen for tredje stik yderligere ud. Omvendt ser vi flere ældre, der har fået to stik i januar, og som nu bliver indlagte på hospitalerne, så man skal nok heller ikke vente for længe med en beslutning,« lyder det fra Lars Østergaard.


Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.