Hongkong-aktivist Jimmy Lai skal over et år i fængsel for at have deltaget i protester mod Kina
Flere demokratiforkæmpere i Hongkong blev fredag dømt og modtog fængselsstraffe for deres aktivisme.
Mediemogulen Jimmy Lai - én af Hongkongs mest betydningsfulde demokratiforkæmpere - blev fredag idømt to fængselsstraffe, der sammenlagt betyder, at han skal tilbringe 14 måneder bag tremmer for at have deltaget i anti-Beijing protester. Det skriver flere internationale medier, herunder BBC.
Den 73-årige ejer af oppositionsavisen Daily Apple har været en af de største kritikere af Hongkongs myndigheder og Kinas magt over den tidligere britiske kronkoloni.
Tidligere i april blev Lai fundet skyldig i at have deltaget i to af landets største demonstrationer i august 2019. Det er første gang, at Jimmy Lai dømmes for sin aktivisme.
Adskillige andre aktivister, der alle har været en del af Hongkongs lovgivende magt, blev fredag straffet for at have deltaget i protester henholdsvis den 18. og 31. august 2019.
En af de andre dømte aktivister er Martin Lee, som i 1990’erne var med til at stifte landets største oppositionsparti. Tidligere har han også hjulpet Beijing med at skrive Hongkongs forfatning. Da han fredag ankom til retssalen, sagde han ifølge BBC:
»Jeg føler mig fuldstændig afslappet, jeg er klar til at modtage min dom.«
Kritik fra Vesten
Jimmy Lei og de øvrige aktivister er bl.a. blevet dømt for at brud på Hongkongs omstridte sikkerhedslov.
Vestlige lande, herunder Danmark, har gentagne gange kritiseret loven og de Beijing-tro myndigheder for deres jagt på pro-demokratiske aktivister.
Adskillige menneskerettighedsgrupper mener, at sikkerhedsloven frarøver borgerne retten til ytringsfrihed og andre basale frihedsrettigheder så som retten til at demonstrere.
Hongkong var i store dele af 2019 hjem for massive protester fra befolkningen, der er imod Kinas magt over Hongkong. Det førte til store sammenstød mellem sikkerhedsstyrker og aktivister, og i flere måneder var millionbyen genstand for hele verdens opmærksomhed.
Sikkerhedsloven trådte i kraft i juni 2020 og er siden blevet brugt til at arrestere en lang række mennesker. Flere af de mest fremtrædende aktivister sidder i dag i fængsel eller er gået i eksil i andre lande.
Få mere udlandsnyt i ørerne med ”Verdenshjørner”. Lyt til de seneste episoder herunder.