Efter massakre i Sudan: Militæret udskriver valg

Dødstallet efter mandagens massakre i Khartoum er steget til 35, inklusive fire børn.

Artiklens øverste billede
Sudanske demonstranter bærer en såret meddemonstrant i sikkerhed under sikkerhedsstyrkernes voldsomme angreb mandag. Mindst 35 blev dræbt, inklusive fire børn, og ca. 650 blev såret. Foto fra Ahmed Kwartes FB-side via AP

Mindre end et døgn efter at massivt bevæbnede politifolk og de paramilitære RSF-styrker angreb en protestlejr i Khartoum, har Sudans militære ledere aflyst alle hidtidige aftaler med protestbevægelsen og meddelt, at der skal afholdes valg om senest ni måneder.

Mindst 35 blev dræbt, inklusive fire børn, og over 650 blev såret under angrebet på protestlejren, som i to måneder har været centrum for titusindvis af demonstranters kamp for demokrati og civilt styre.

Jagten på demonstranter fortsatte ude i gaderne, hvor RSF-styrkerne, som er berygtede for deres misgerninger i Darfur, skød og tævede løs i flæng, på hvem de mødte.

Militærrådet har valgt optrapning og konfrontation...Nu er det enten dem eller os

Mohamed Yousef al-Mustafa, talsmand for SPA

»Vi har besluttet at afbryde forhandlingerne med Alliancen for Frihed og Forandring (protestbevægelsen, red.),« sagde militærrådets præsident, generalløjtnant Abdel Fattah al-Burhan, i en tv-transmitteret tale tidligt tirsdag morgen.

Militærrådet vil nu nedsætte en midlertidig regering, som skal forberede valget.

Protestbevægelsen har længe insisteret på, at en overgangsperiode på mindst tre år er nødvendig for at afholde frie og demokratiske valg. I dag er ingen af de nødvendige institutioner på plads, og i flere delstater skal væbnede konflikter afsluttes først.

Protestbevægelsen sværger da også, at den vil fortsætte kampen med nye, fredelige demonstrationer, strejker og civil ulydighed.

»Dette er et kritisk øjeblik i vores revolution. Militærrådet har valgt optrapning og konfrontation. De er kriminelle og burde blive behandlet ligesom Omar al-Bashir. Nu er det enten dem eller os,« sagde Mohamed Yousef al-Mustafa, talsmand for Sammenslutningen af Højtuddannede (SPA), som har ført an i oprøret siden december sidste år.

En sudansk demonstrant forsøger at barrikadere en gade i Sudans hovedstad Khartoum under mandagens blodige angreb på demonstranternes protestlejr. Foto: Stringer/Reuters

Sudanske demonstranter byggede barrikader i gaderne i store dele af Khartoums efter at skkerhedsstyrker mandag angreb og opløste deres protestlejr foran militærets hovedkvarter. Foto: Ashraf Shazly/AFP

I april tog militærrådet magten efter at have afsat præsident Omar al-Bashir som svar på de landsdækkende, folkelige protester imod hans 30 år lange diktatur. Forhandlinger mellem militærrådet og protestbevægelsen om fordelingen af magten i overgangen til demokrati brød sammen midt i maj.

Magtfulde allierede

I dag lægger militærrådet end ikke skjul på, at det ikke er til sinds at give magten fra sig. Det har solid opbakning fra Egypten, Saudi-Arabien og Emiraterne, og mandagens angreb kom få dage efter en rundrejse til dets magtfulde allierede.

Ifølge Sudan-eksperten Rashid Abdi afslører angrebet, at militærrådet aldrig har taget forhandlingerne med protestbevægelsen seriøst.

»De var bare ude at vinde tid,« siger han til The Economist.

Tirsdag begravede demonstranterne deres døde, mens der var rapporter om, at RSF-styrkerne fortsat arresterede og tævede løs på civile i gaderne.

FN’s generalsekretær, Antonio Guterres, fordømte mandagens angreb og opfordrede de sudanske myndigheder til at tillade en uafhængig undersøgelse. FN’s sikkerhedsråd diskuterede tirsdag situationen i Sudan bag lukkede døre.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen