Tidligere Taliban-gidsel beskylder sin mand for at stå bag voldtægt og overgreb under fangenskab

Amerikanske Caitlan Coleman blev udsat for overgreb af sin mand under parrets fem år lange fangenskab hos Taliban, siger hun i et opsigtsvækkende interview.

Artiklens øverste billede
Den 12. oktober 2017 blev Caitlan Coleman, Joshua Boyle og deres tre børn befriet efter at have været Taliban-gidsler i fem år. I december 2016 udgav Taliban en video med parret og to af deres børn, der blev født iunder fangenskabet. Foto: AP

For to år siden slap Caitlan Coleman, hendes mand Joshua Boyle og parrets tre børn ud af fangenskab efter at have været taget som gidsler af Haqqani-netværket, en terrorgruppe med tætte bånd til Taliban.

Nu fortæller Caitlan Coleman i et opsigtsvækkende interview til ABC’s Nightline, at hun under fangenskabet blev voldtaget og misbrugt af sin mand.

»Jeg var faktisk mere bange for ham end for gidseltagerne,« fortæller hun til ABC.

I 2012 blev parret kidnappet under en rygsækrejse i det centrale Asien. Fem år senere blev de befriet, men blot et par måneder senere blev den nu 35-årige Joshua Boyle anholdt på baggrund af anmeldelser om overfald. Han er i dag løsladt efter at have betalt kaution, og han bor i sit hjemland, Canada.

Parret fik to børn i fangenskab, og Caitlan Coleman blev gravid med ét mere, som blev født efter deres befrielse.

Boyle har indtil videre afvist alle 19 anklager imod ham.

Mediestormen var voldsom, da Joshua Boyle, Caitlan Coleman og deres børn blev befriet efter fem års fangenskab. Her ses Joshua Boyle i et interview i Torontos lufthavn kort efter befrielsen og hjemkomsten. Foto: Nathan Denette/AP

Da historien om det fem år lange fangenskab gik sin gang i alverdens medier, undrede mange sig over, hvorfor en familie med et barn på vej ville rejse til Afghanistan.

»Det var en beslutning, vi traf sammen. Vi tænkte længe over det, og det er svært at forklare alle årsagerne, men for mig har det altid været vigtigt at få en stor familie. Fangenskabet uden tegn på at få ende tog livet fra os. Det føltes som vores bedste valg på det tidspunkt. Vi vidste ikke, om vi ville have muligheden, når vi kom tilbage,« udtalte Caitlan Coleman dengang til Toronto Star, men nu har hun altså ændret sin forklaring.

Hvor Coleman tidligere fortalte, at parret besluttede sig for at få et barn i fangenskab, fortæller hun nu til ABC’s Nightline, at hun ikke havde et valg:

»Det var frygtindgydende, hvad jeg gennemgik i cellen.«

Efter at de var blevet gift, fandt Coleman ud af, at Boyle var Taliban-sympatisør.

»Han sagde gentagne gange til mig: ”Jeg føler, at de (Taliban, red.) er misrepræsenterede i Vesten. Jeg synes, at de er gode mennesker. Når du møder dem, vil du se det samme,« siger Caitlan Coleman og fortsætter:

»Så jeg mødte dem. Og de var - bortset fra min mand - de værste mennesker, jeg nogensinde har mødt.«

Caitlan Coleman anklagede kort efter hjemkomsten Joshua Boyle for at have voldtaget hende under deres fem-årige fangeskab. Her ses hun på vej til retten i Ottawa, Canada, den 27. marts 2019. Foto: Chris Wattie / Reuters.

Kærlighed til Star Wars

I interviewet fortæller hun om, hvordan hun og Joshua Boyles fælles kærlighed for Star Wars-filmene førte dem sammen. Hun valgte at gifte sig med ham, selv om hun kort forinden fandt ud af, at Boyles ekskone var datter af et højtstående medlem af terrorgruppen al-Qaeda.

Efter parrets befrielse følte Coleman sig stadig fanget og »kontrolleret« af Joshua Boyle. En nat i december 2017 valgte hun at flygte hjem til USA sammen med sine tre børn.

Retssagen mod Joshua Boyle har været i bero, men ventes at fortsætte igen til juli. Boyles forsvarsadvokat, Lawrence Greenspon, afviser Caitlan Colemans udlægning af sagen og kalder beskyldningerne falske, skriver The Times.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen