Britisk chokvalg sender dansk tandlæge i Europa-Parlamentet

Danske Henrik Overgaard-Nielsen er valgt for det succesrige Brexit Party. Han var i mange år aktiv EU-modstander i Danmark.

Artiklens øverste billede
Henrik Overgaard-Nielsen betegner sig selv som midter-orienteret, og en overgang sad han i Det Radikale Venstres hovedbestyrelse. Foto: Phil Noble/Reuters

Kanonvalget til det nystiftede Brexit Party betyder, at danske Henrik Overgaard-Nielsen kommer til at indtage 1 af de 73 britiske pladser, når det nye Europa-Parlament træder sammen til sommer.

Han blev valgt i området Nordvestengland, hvor der skulle vælges i alt otte EP-mandater. Tre af dem gik til Brexitpartiet.

»Folk er virkelig vrede over, at de stemte sig ud af EU for tre år siden, men stadig ikke er ude. Det er derfor, de har stemt på os,« siger Overgaard-Nielsen, der har boet i 20 år i London og tidligere var aktiv i den danske EU-modstand. Faderen, Poul Overgaard Nielsen, var med til at grundlægge Folkebevægelsen mod EU.

Henrik Overgaard-Nielsen betegner sig selv som midterorienteret, og en overgang sad han i Det Radikale Venstres hovedbestyrelse. Hans EU-modstand handler om demokrati: at beslutningerne skal træffes tæt på borgerne, og – i tilfældet Storbritannien – at man skal føre brexit ud i livet, når borgerne har besluttet det.

I det nye parlament vil han og partiet arbejde for de store linjer.

»Jeg vil arbejde på at flytte beslutningerne tilbage til Westminster (det britiske parlament, red.). Jeg regner ikke med, at vi skal sidde og deltage i detailplanlægningen og gå ind i tekniske ting om nye EU-regler,« forklarer han og tilføjer, at Brexitpartiet vil bruge sin nye størrelse til at presse på for, at Storbritannien forlader EU uden en aftale den 31. oktober, som efter to udskydelser er den nye brexit-skæringsdato. Et »clean brexit« kalder han det.

Overgaard-Nielsen har været EU-modstander i fire årtier, men har ikke noget imod at blive en del af den lovgivningsmaskine i Bruxelles og Strasbourg, som han altid har forsøgt at bekæmpe:

»Det er ikke sådan, at jeg vil have hvidløg om halsen, når jeg kommer til Bruxelles.«

Han har indtil nu været formand for 30.000 britiske tandlæger og var derfor kun på ca. en tredjedel tid som praktiserende tandlæge. Nu frasiger han sig posten som formand og vil så evt. se patienter om fredagen, når der er ugentlig fridag i EU-Parlamentet.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen