Annonce
International

Forskere: Naturfænomen kan have sprængkraft næsten som atomvåben

Faldende klippestykker kan have en frygtindgydende effekt.

Klatrere kan have en god grund til at se sig for, inden de går i gang. Men faldende klippestykker skal have en størrelse, der svarer til fire olympiske svømmebassiner, før den ekstreme eksplosionseffekt opstår. Foto: Jimmy Chin/AP

Det første kendte udslag af naturfænomenet skete i 1996 i Yosemite-nationalparken i USA. To massive klippestykker faldt små 700 meter ned fra Glacier Point, og umiddelbart efter lå ikke færre end 1000 træer væltet flere hundrede meter væk fra nedslagsstedet.

Nu har italienske forskere ved Milano-Bicocca universitetet undersøgt effekten af de faldende klippestykker, når den er størst. Fænomenet sker angiveligt hyppigere end man umiddelbart tror. Helt konkret drejer det sig om 22 bekræftede tilfælde i fortrinsvis Alperne og Dolomitterne på godt 20 år.

En MOAB - Mother of All Bomb - er det største ikkenukleare våben i verden. Læg mærke til størrelsen i forhold til bilen bagerst i billedet til højre. Foto: United States Department of Defence

Og resultatet er virkelig frygtindgydende: Når klippestykkernes masse overstiger 10.000 kubikmeter og faldet er over 100 meter, svarer den udløste energi til mere end det der blev udløst, da amerikanerne kastede "Mother of All Bombs" over Afghanistan i april 2017. Faktisk er sprængkraften tæt på kernevåben-niveau.

Omkring en femtedel af den udløste energi går til at knuse klippestykkerne til støv, mens resten udløser en massiv trykbølge og en efterfølgende støvsky. Det var trykbølgen, der i 1996 væltede de 1000 træer i Yosemite-nationalparken.

Når virkeligt store klippestykker falder mod jorden, kan støvskyen lægge sig over det nærliggende område i dagevis. Hændelserne sker typisk på lokaliteter, hvor der af en eller anden grund er sket en hurtig erosion.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Djævlens bro fører til fransk Catalonien
Det rødgule catalonske flag vajer både på Pyrenæernes nord- og sydside. Men mens de fleste har hørt om det spanske Catalonien, er det franske Catalonien mindre kendt. 
Se flere
Bolig
Guide til fremtidens hygge-begreb: Med ikigai kan du give dit liv personlighed
Ikigai er en japansk livsvisdom, der handler om at søge mening med livet. Begrebet har eksisteret siden oldtiden, men er i dag ved at overgå hygge-begrebet. Her er nogle gode råd til, hvordan du selv kan bruge ikigai i indretningen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her