International

USA truer med at trække sig fra genopbygningen af Syrien

Iran skal trække sig, hvis USA skal bidrage til genopbygningen af krigshærgede Syrien, siger Mike Pompeo.

Den syriske hovedstad, Damaskus, bærer tydeligt præg af en årrække med krig. Arkivfoto: Louai Beshara/AFP

USA vil ikke bidrage til genopbygningen af Syrien, så længe der er iranske tropper i landet.

Det siger den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, onsdag ifølge nyhedsbureauet AFP.

- Ansvaret for at udvise Iran fra landet ligger hos den syriske regering, som bærer ansvaret for Irans tilstedeværelse, siger Pompeo.

- Hvis ikke Syrien garanterer, at de iranskstøttede styrker trækker sig, vil Syrien ikke modtage en eneste dollar fra USA til genopbygning.

Stadig færre civile bliver dræbt i Syrien

Udtalelserne falder under en tale på det jødiske institut for national sikkerhed i USA for pro-israelske grupper.

USA har en styrke på omkring 2000 mand i Syrien, som hovedsageligt træner og rådgiver oprørsgrupper til at bekæmpe den islamiske gruppe Islamisk Stat (IS).

Ifølge Pompeo "bliver det ved med at være en topprioritet" at bekæmpe IS i Syrien. Men en anden topprioritet er at få de iranske styrker ud af landet, lyder det fra udenrigsministeren i talen.

Det iranske præstestyre har side om side med Rusland været blandt den syriske præsident Bashar al-Assads største støtter i den blodige krig.

Syrien opfordrer flygtninge til at vende hjem

Men Pompeo stiller ikke lignende krav til, at Rusland skal trække sig fra Syrien.

Ifølge nyhedsbureauet AP har Syrien dog givet udtryk for, at USA's hjælp slet ikke er ønsket.

I slutningen af september sagde Syriens udenrigsminister, Walid al-Moualem, ved FN's Generalforsamling, at Syrien gerne vil tage imod hjælp udefra til genopbygningen.

Men ikke fra dem, der har forsøgt at bekæmpe det syriske styre.

- Lande, der kun tilbyder assistance på betingelser eller fortsætter med at støtte terrorisme, de bliver hverken inviteret eller er velkommen til at hjælpe, sagde han.

Samtidig krævede den syriske udenrigsminister, at Tyrkiet, Frankrig og USA skulle trække deres "besættelsesstyrker" ud af Syrien "øjeblikkeligt".

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Forsiden lige nu
Annonce
Redaktionen anbefaler

Fra røvere til soldater

Fire eksempler på personer, der først var ordinære kriminelle, som lavede tyverier, røverier og andre lovbrud, men som derefter blev terrorister, der opfattede sig selv som islams krigere.
Mere
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her