Annonce
International

Prokurdisk leder har fået over fire års fængsel for terrorpropaganda

Tidligere leder af prokurdisk parti får fængsel i fire år og otte måneder for at planlægge angreb i Tyrkiet.

En domstol i Tyrkiet har idømt den prokurdiske leder Selahattin Demirtas fængsel i fire år og otte måneder for at sprede "terroristisk propaganda".

Det rapporterer den tyrkiske tv-station CNN Türk.

Selahattin Demirtas har været tilbageholdt af politiet siden 2016.

Han er sigtet for at have været med til at planlægge angreb på landets sikkerhed sammen med det forbudte kurdiske arbejderparti, PKK.

Den 45-årige Demirtas stod i spidsen for Tyrkiets største prokurdiske parti, HDP, da det i 2015 for første gang blev valgt ind i det tyrkiske parlament.

Han blev anholdt i kølvandet på det fejlslagne militærkup i Tyrkiet i juli 2016.

Demirtas er en af landets bedst kendte politikere og er blevet kaldt "kurdernes Obama".

Foruden Demirtas blev en anden tidligere HDP-politiker, Sirri Sureyya Onder, idømt fængsel i tre år og seks måneder i samme sag, rapporterer CNN Türk.

Demirtas fik 8,4 procent af stemmerne og blev nummer tre efter præsident Recep Tayyip Erdogan og kandidaten fra Det Republikanske Folke Parti (CHP), Muharrem Ince.

I en erklæring siger Demirtas, at han vil fortsætte sin kamp.

Der er indledt snesevis af retssager mod Demirtas, som også beskyldes for at have tilknytning til PKK, hvilket kan give fængsel i op til 142 år.

HDP er det næststørste oppositionsparti i Tyrkiet og har 67 mandater i parlamentet.

Over en halv snes parlamentarikere er blevet tilbageholdt i 2016 og 2017, efter at de blevet beskyldt for at have forbindelser til PKK. Partiets medlemmer siger, at de bliver straffet, fordi de er imod Erdogan.

Den tyrkiske regering beskylder HDP for at være den politiske fløj af PKK.

Angreb fra PKK-oprørere har siden 1984 kostet 40.000 mennesker livet i Tyrkiet. Gruppen kæmper for en uafhængig stat for Tyrkiets kurdiske mindretal.

/ritzau/Reuters

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her