International

Amerikanske styrker bliver i Irak så længe det behøves

Selv om Islamisk Stat skal være bekæmpet, kan der endnu være brug for amerikanske tropper i Irak, siger oberst.

Så længe der er behov for det, agter USA at holde sine militære styrker i Irak for at hjælpe med at stabilisere områder, der tidligere blev kontrolleret af Islamisk Stat (IS).

Det meddeler en talsmand for den internationale USA-ledede koalition, der bekæmper den militante bevægelse.

- Vi vil beholde soldater der så længe, vi mener, at der er behov for dem, siger oberst Sean Ryan på en pressekonference i Abu Dhabi.

Ifølge ham er hovedårsagen til, at der stadig er behov for at have soldater på jorden, at der stadig er arbejde med stabilisering i dele af landet, efter Islamisk Stat er blevet besejret militært.

- Der er stadig grund til, at vi er der, så det er derfor, at vi vil forsætte med at være til stede, siger Sean Ryan.

På nuværende tidspunkt er 5200 amerikanske soldater i Irak. Men det antal kan blive reduceret, siger obersten. Ifølge ham kommer det an på, hvordan Nato indretter sin indsats i området.

I februar blev Nato-landene enige om at optrappe deres militære tilstedeværelse i Irak ved først og fremmest at styrke træning og rådgivning af irakiske soldater.

- Der kan muligvis forekomme en reduktion. Det kommer an på, hvornår Nato kommer og hjælper med at træne styrkerne også, siger Sean Ryan.

I december erklærede den irakiske regering, at den havde nedkæmpet Islamisk Stat. Kort efter i februar begyndte USA at hente nogle af sine styrker hjem. Både soldater, våben og udstyr blev transporteret ud af Irak.

Det første luftangreb, som amerikanske styrker gennemførte mod Islamisk Stat, fandt sted i august 2014. Siden har de bekæmpet IS i en tæt alliance med de irakiske sikkerhedsstyrker.

Der befinder sig også 200 amerikanske soldater i Syrien, der arbejder for at bekæmpe Islamisk Stat blandt andet ved grænsen til Irak.

/ritzau/Reuters

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
FOTOSERIE: Da USA invaderede Irak
De ikoniske billeder fra Irak krigen i 2003 ligger stadig helt fremme på nethinden. Måske huskes bedst et World Press Photo prisvindende billede med den tilbageholdte far, der bag pigtråd og med hætte over hovedet trøster sin søn. Eller måske billedet af de amerikanske soldater, der holder rygepause i Saddam Husseins palads. Du kan her gense de ikoniske øjeblikke fra dengang.
Forsiden lige nu
Annonce
Redaktionen anbefaler

Fra røvere til soldater

Fire eksempler på personer, der først var ordinære kriminelle, som lavede tyverier, røverier og andre lovbrud, men som derefter blev terrorister, der opfattede sig selv som islams krigere.
Mere
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her