Annonce
International

Korruptionssag truer eliten i Argentina: Poser med penge blev transporteret med chauffør

Flere sammenligner sagen med den såkaldte Car Wash-undersøgelse i det tilstødende Brasilien.

Cristina Fernández de Kirchner var først kone til præsident Néstor Kirchner, men blev siden selv præsident. Hun er nu omdrejningspunkt for en omfattende korruptionssag i Argentina. Arkivfoto: Marcos Brindicci/AP

Mindst 16 personer er blevet arresteret i en ny, stor korruptionssag i Argentina.

Det skyldes en whistleblower - nemlig den argentinske chauffør Oscar Centero, som har fremvist notesbøger, hvor det fremgår, at han gennem ti år - fra 2005-15 - har transporteret tasker med penge til forskellige embedsmænd.

Han har desuden registreret, at pengene kom fra forskellige personer i det private erhvervsliv, der samtidig har fået tildelt store offentlige kontrakter.

I alt er otte notesbøger blevet centrum for en omfattende korruptionssag, der har ført til 16 arrestationer af forskellige personer i den argentinske elite.

Det sker i et land, hvor korruption sjældent har ført til betydningsfuld straf, skriver New York Times.

De fleste af dem, der er involveret i Argentina's notesbogssag, er tætte allierede af tidligere præsident Néstor Kirchner og hans kone og efterfølger, Cristina Fernández de Kirchner.

Anklagerne beskrev dem ifølge avisen som »lederne af en bred sammensværgelse.«

Flere sammenligner sagen med den såkaldte Car Wash-undersøgelse i det tilstødende Brasilien, der afslørede korruption i landets politiske system og førte til dommen af over 100 mennesker, herunder tidligere præsident Luiz Inácio Lula da Silva.

Centeno skrev i notesbøgerne, mens han var chauffør for den højtstående minister Roberto Baratta.

De siges at omhandles 53 millioner amerikanske dollars i bestikkelse, men forskere siger ifølge avisen, at det reelle tal kunne være meget højere - og tættere på 160 millioner dollars.

Argentinas præsident ligner en vinder af midtvejsvalget

Centeno er efter sigende ved at forhandle om en aftale med de argentinske myndigheder.

Cristina Fernández de Kirchner, som var præsident fra 2007 til 2015, nægter sig ifølge AFP skyldig i anklagerne.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Kommentar: Derfor er korruption et stigende problem i Danmark
Steen Rosenbak
Kommentar: Danmark er ikke længere verdensmester i anti-korruption. Fortsætter glideturen ned ad den moralske slidske, ender dansk erhvervsliv i en tillidskrise, der bliver dyrere, end vi aner.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Biler
Audis nye elbil vender op og ned på bilnørders sprogbrug
Glem alt om hestekræfter, ventilløft og drejningsmoment. Fremtidens bilnørder snakker om rekuperation, ladetider og vandkølede elektriske drivaksler. Vi var med, da Audi lancerede en af de hidtil mest avancerede af slagsen. 
Se flere
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her