Annonce
International

Vatikanet fordømmer præsters systematiske overgreb i USA

Den katolske kirke er rystet af endnu en rapport om præsters seksuelle overgreb mod mindreårige i USA.

Talsmanden for Vatikanet har udtalt, at man vil stille de ansvarlige til regnskab. På billedet ses Det Sixtinske Kapel i Vatikanet. Foto: Pier Paolo Cito/AP

Vatikanet udtrykte torsdag "skam og sorg", efter at en rapport har afsløret flere end 300 præsters udbredte overgreb mod flere end tusind børn i Pennsylvania i USA.

I en erklæring fra Vatikanet understreger talsmand Greg Burke, at ofrene skal vide, "at paven er på deres side".

Pave Frans er ikke selv citeret i erklæringen, der er formuleret i usædvanligt stærke vendinger for Vatikanet.

Rapport: Præster misbrugte over tusind børn

Rapporten, der blev offentliggjort torsdag, fastslår, at 301 præster har stået bag seksuelle overgreb på børn gennem de seneste 70 år.

Talsmanden for Vatikanet udtaler i erklæringen, at den katolske kirke "må tage ved lære af fortiden". Samtidig lover han, at Vatikanet vil stille de ansvarlige til regnskab.

Det gælder både de præster, der stod bag overgrebene, samt de kirkelige personer, der vendte det blinde øje til.

Rapporten fra Pennsylvania fastslår, at højt placerede kirkelige personer, både i Pennsylvania og i Vatikanet, forsøgte at dække over det omfattende misbrug.

Pave Frans er indforstået med, at "disse forbrydelser kan ryste troen og ånden" blandt den katolske kirkes tilhængere, fremgår det af erklæringen.

En af de personer, der ifølge rapporten var med til at dække over sexmisbruget af børn, er kardinal Donald Wuerl, som i mange år var biskop i Pittsburgh.

Dansk katolsk biskop: Kirken har bagatelliseret overgreb

Wuerl har forsvaret sig i en pressemeddelelse, hvor han skriver, at han "handlede med omhu, med bekymring for ofrene og for at forsøge at forhindre fremtidigt misbrug".

Misbruget fandt sted i seks forskellige bispedømmer, som tjener mere end halvdelen af delstatens over 3,2 millioner katolikker.

Rapporten fra Pennsylvania er det seneste slag mod den katolske kirke. I 2002 brød skandalen ud, da avisen The Boston Globe afslørede, at katolske præster i årtier havde stået bag seksuelle overgreb på mindreårige.

/ritzau/AP

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
USA
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Spionchef: Danmarks nye cybervåben kan lamme fjendens systemer

Danmark skal med et arsenal af nye, hemmelige cybervåben være med helt »ude i den skarpe ende« på Nato-missioner, når de nye våben næste år tages i brug, siger chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste, Lars Findsen, i et interview med Jyllands-Posten. Han erkender, at de nye våben kan medføre civile tab.
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Djævlens bro fører til fransk Catalonien
Det rødgule catalonske flag vajer både på Pyrenæernes nord- og sydside. Men mens de fleste har hørt om det spanske Catalonien, er det franske Catalonien mindre kendt. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her