Annonce
International

Planet opdaget uden for vores solsystem

Forskning har fundet frem til en ny planet, som kan give indblik i, hvordan mekanismer fungerer på planeter uden for vores solsystem, fortæller astronom.

Den nye planet driver ensom rundt 20 lysår fra jorden. Arkivfoto: AP/NASA

Astronomer har opdaget en ny planet, hvis masse er mere end tolv gange større end Jupiters, skriver CNN.

Planeten befinder sig 20. lysår væk fra jorden, og er den første af sin slags, der bliver opdaget ved hjælp af et radioteleskop. Den er yderst usædvanlig, fordi den har et enormt kraftigt magnetfelt, som udfordrer forskernes nuværende viden om, hvad der findes i dybden af rummet, skriver Independent.

»Den nye opdagelse er særligt spændende, fordi vi ved at studere dets magnetiske mekanismer kan få et indblik i, hvordan samme slags mekanismer fungerer på planeter uden for vores solsystem,« siger astronom Melodie Kao fra Arizona State University.

Planeten blev opdaget første gang i 2016. Dengang mente astronomerne, at det var en såkaldt "brun dværg", fordi den var for stor til at blive betragtet som en planet, men for lille til at kunne kaldes en stjerne.

Se en kort film om den nye planet herunder:

Planeten har et særligt lys omkring sig, der minder om det farverige nordlys, vi kan opleve her på jorden. Forskerne er endnu ikke sikre på, hvordan det særlige lys opstår, men analyser viser, at det kan hænge sammen med magnetfeltets styrke, der er hele 200 gange stærkere end Jupiters.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: Stands dræberen

Hvis nogle virkelig måtte mene, at sund kost skal holdes op imod cigaretpriserne, er svaret: Sænk momsen på fødevarer.
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Polaroid Originals OneStep 2: Det klassiske Polaroid er tilbage
Fascinationen ved gammel teknologi vil ingen ende tage – hvor irrationel den nu engang kan være. De overmættede og udtværede Instagram-filtre på mobilen er ikke længere nok. Der er kommet stor efterspørgsel på den ægte vare. 
Se flere
Viden
Romernes 2.000 år gamle veje præger stadig Europas økonomi
Romerrigets oldgamle vejnet har indflydelse på, at nogle områder i enkelte lande stadig er økonomisk velstillede, mens andre ikke er, konkluderer nyt dansk studie. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her