Annonce
International

Donald Trump: Kim Jong-un står med en historisk mulighed

Gårsdagens konflikter behøver ikke blive morgendagens krige, siger Trump efter topmødet med Nordkoreas diktator.

Foto: Wong Maye-e/AP

Der er ingen grænser for, hvad Nordkorea kan opnå, hvis Kim Jong-un opgiver sine atomvåben.

Sådan lyder det fra USA's præsident, Donald Trump, kort efter det historiske topmøde mellem de to ledere i Singapore, hvor fortidens stridsøkser blev begravet.

Det var derfor en Donald Trump i rollen som fredsbudbringer, der trådte frem foran pressen og i mere end en time besvarede spørgsmål om atomvåben, hård retorik, sanktioner og Nordkoreas grusomme menneskerettighedsbrud.

»Formand Kim har en enestående mulighed, som ingen andre før ham, til at blive husket som lederen, der indvarslede en ny, glorværdig æra af fred, sikkerhed og fremgang for sit folk,« sagde Trump og forudså en fremtid, hvor alle koreanere kan leve side om side, og hvor splittede familier kan blive genforenet.

I en fælles erklæring, som begge ledere underskrev, forpligter Nordkorea sig til at arbejde for en »fuldstændig denuklearisering« af Den Koreanske Halvø, mens USA til gengæld lover at stille »sikkerhedsgarantier« for Nordkorea.

Teksten nævner ikke specifikt atomvåben eller missiler, men omtaler altså en generel nedrustning, og Kim Jong-un genbekræfter sin »faste og urokkelige« tilslutning til en total atomnedrustning.

De hårde sanktioner mod Nordkorea bliver fastholdt for nu, meddelte Trump.

»Det er en stor dag og et stor øjeblik i verdenshistorien,« sagde han og lykønskede alle involverede parter med resultatet. Han takkede blandt andre værterne i Singapore, Kinas præsident Xi Jinping og Sydkoreas præsident Moon Jae-in for på hver deres måde at have bidraget til optøningen af det bundfrosne forhold mellem USA og Nordkorea.

Historisk håndtryk - USA's præsident mødtes tirsdag morgen lokal Singapore tid med Nordkoreas leder, Kim Jong-un. Foto: AP

Pletskud: Se de bedste billeder fra historisk topmøde

Den største tak gik dog til den 35-årige diktator i Pyongyang.

»Mest af alt vil jeg takke formand Kim for at tage det første, modige skrift hen imod en ny fremtid for sit folk.«

»Reel forandring er mulig,« sagde Trump, og pegede på, at historien gang på gang har vist, at selv indædte modstandere kan blive venner.

Singapore-erklæringen

USA og Nordkorea forpligter sig til at:

  • Opbygge et nyt forhold i overensstemmelse med befolkningernes ønske om fred og fremgang.
  • Gå sammen om at etablere en varig og stabil fredsordning på Den Koreanske Halvø.
  • Tilvejebringe de jordiske rester af krigsfanger og savnede (fra Koreakrigen), herunder øjeblikkeligt at hjemsende dem, der allerede er identificeret.

  • Nordkorea bekræfter desuden Panmunjom-erklæringen fra 27. april 2018 og forpligter sig til at arbejde frem mod fuldstændig atomafrustning på Den Koreanske Halvø.
»Gårsdagens konflikter behøver ikke at være morgendagens krige,« sagde han.

Ud over at arbejde for atomnedrustning, varig fred og et nyt forhold mellem USA og Nordkorea har Kim Jong-un angiveligt også lovet, at Nordkorea »meget snart« vil destruere et stort testcenter for missilmotorer.

Dokument: Kim Jong-un lover at arbejde for et Korea uden atomvåben

Den fælles erklæring fra topmødet nævner intet om dette, men ifølge Trump blev løftet givet mundtligt af Kim Jong-un efter deres fælles presseseance.

»Det er en stor ting,« fastslog Trump.

Han gav flere forskellige svar på, hvor lang tid der vil gå, før Nordkorea opgiver sine atomvåben. Fra »det kræver tid,« og »lang tid« til »så hurtigt som videnskabeligt muligt« og til sidst:

»Jeg ved det ikke.«

Præsidenten beskrev sine personlige forhandlinger med »formand Kim« som »ærlige, direkte og produktive«.

Den unge nordkoreanske leder, som indtil for få måneder siden var næsten totalt isoleret, står i spidsen for et af verdens mest undertrykkende regimer, der praktiserer offentlige henrettelser, tvangsarbejde, forfølger minoriteter og forhindrer befolkningen i at flygte ud af landet.

Adspurgt hvordan USA's præsident kan kan rose en så brutal diktator, der har dræbt familiemedlemmer og udsultet sin befolkning, svarede Trump, at han har stor respekt for Kim Jong-un.

»Han er meget talentfuld. Enhver, der overtager en situation, som han gjorde det (overtog magten som 28-årig, red.), og er i stand til at styre den - det er meget få mennesker, der kan det i den alder.«

Når tiden er »passende« vil Trump invitere Kim Jong-un til Det Hvide Hus.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
179 km i ufattelig skønhed: Her tager den grønne ø sig smukkest ud
Ringen rundt om Kerry begynder i Killarney og er en af de smukkeste ruter i Irland. En 179 km lang rundtur om Iveragh-halvøen i et evigt skiftende landskab af søer, bjerge, bakker, enge, strande, klipper og hav. 
Se flere
Ole Henriksen: At holde orden er en del af min succes
Ole Henriksen er inkarneret ordensmenneske og mener, at orden er en af forudsætningerne for, at det er gået ham så godt i livet. Læs hans forklaring under min ordens-studietur i hver en krog af hans Hollywood-villa. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her