Annonce
International

Rekord på den sydlige halvkugle: Monsterbølge på 23,8 meter målt ved New Zealand

Bølgen slår den hidtidige rekord fra 2012.

Bølgen på billedet her er fra Praia do Norte, Portugal. I toppen af billedet ses en frygtløs australsk surfer. Foto: AP/ARMANDO FRANCA

SAN FRANCISCO – Forskere i New Zealand har observeret, hvad de mener, er den største bølge nogensinde målt på den sydlige halvkugle.

Den 23,8 meter høje bølge svarer til mere end fem dobbeltdækkerbusser oven på hinanden. Den blev målt tirsdag af en bøje ved den newzealandske ø Campbell i Sydhavet, har landets vejrmyndighed, MetService, udtalt.

Området, hvor bølgen blev observeret, er kendt for at have store bølger. De har tidligere været svære at måle, men i marts satte MetService en solcelle-drevet bøje ud.

»Dette er meget spændende, og så vidt vi ved, er det her den største bølge nogensinde målt på den sydlige halvkugle,« sagde Tom Durrant, en havforsker ved MetService, til ABC Net Australien.

Ifølge Durrant opererer bøjen i 20 minutter hver tredje time, så det er muligt, at der har været endnu større bølger.

Prognoserne tydede også på, at der var muligheder for større bølger lige nord for det sted, hvor bøjen var sat ud, fortæller han.

Monsterbølgen, som blev formet under en storm, overgår den seneste monsterbølge, der blev målt nær New Zealand i maj 2017. Den hidtidige rekord på den sydlige halvkugle var en bølge på 22,03 meter i 2012 ud for Tasmanien, Australien.

Der er dog målt større bølger på den nordlige halvkugle.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Viden
Kæmpe eksperiment skal øge unges interesse for naturvidenskab
35.000 skolebørn skal ud og finde bakterier i Danmark. Projektet roses for at ville øge unges interesse i naturvidenskab, men det får også kritik for kun at gavne Novozymes. 
Se flere
Høringssvar om lukning af døgninstitution: »Kære Favrskov Kommune. I må ikke lukke Slottet«​
Favrskov Kommune har offentliggjort samtlige høringssvar til budgetforhandlingerne. Overordnet set er der bred tilfredshed med forslaget på en række områder, men flere gruer ved tanken om den planlagte lukning af daginstitutionen "Slottet". 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her