Annonce
International

Bjerggorillaer truet af planer om olieudvinding i Congo

Regeringen i DR Congo planlægger angiveligt at indskrænke dyrerige nationalparker for at gøre plads til udvindingen af olie.

Selvom bestanden af bjerggorillaer i verden i dag er vokset til omkring 880, spøger truslerne om udryddelse stadig. Foto: J'rgen B'tz/AP

Bjerggorillaerne i Den Demokratiske Republik Congo er truet på deres eksistens.

En beskaffenhed, der nu står til at blive yderligere forværret med den congolesiske regerings planer om at lægge beslag på store områder i to beskyttede nationalparker, der er hjemsted for bl.a. mange af bjerggorillaerne.

Ifølge Independent sker det angiveligt med henblik på at udforske området for olie.

Congolesiske præsidentstøtter har stormet katedralen i Kinshasa

Det drejer sig om nationalparkerne Virunga og Salonga, der begge er optaget på Unescos Verdensarvsliste.

Denne status skulle i teorien beskytte nationalparkerne mod olieudvinding, men det ønsker regeringen i det centralafrikanske land altså nu at lave om på.

Ifølge Independent har flere højtstående ministere, bl.a. landets olieminister, således holdt møde for at drøfte mulighederne for at ophæve nationalparkernes beskyttede status.

Organisationen Global Witness er dog overbevist om, at en sådan handling vil være et brud på Unescos Verdensarvskonvention, som også DR Congo har forpligtet sig til at overholde.

»Hvis ikke vi kan beskytte selv Unescos verdensarvssteder fra olieudvinding, hvor i verden er det så muligt at undgå industrien for fossile brændstoffer?« spørger kampagneleder for korruption ved Global Witness, Peter Jones og fortsætter:

»Den congolesiske regering bør søge at udvide beskyttelsen af disse områder frem for at sælge dem til højest bydende.«

Unesco anslår, at nationalparken Virunga er et af de områder i verden med mest biodiversitet, mens nationalparken Salonga udgør Afrikas største tropiske regnskov og er samtidig hjemsted for truede dyrearter som dværgchimpansen, Congo-påfuglen og skovelefanten.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Bolig
Sådan beskytter du boligen mod vandmasserne
En af konsekvenserne ved klimaforandringerne er mere nedbør og risiko for hyppigere oversvømmelser. Se her, hvordan du sikrer din bolig mod vandet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her