International

Rusland siger, at 71 ud af 103 missiler blev stoppet

Skal man tro Rusland, var nattens vestlige angreb i Syrien en stærkt begrænset militær succes.

Ifølge en officiel, russisk udmelding blev 71 ud af 103 krydsermissiler stoppet. Foto: Kirill Kudryavtsev/AFP

LONDON

Ifølge den russiske ambassade i London lykkedes det at afværge størstedelen af de vestlige missiler mod Assadstyret i nat.

En en fælles operation angreb de vestlige stormagter USA, Frankrig og Storbritannien en række mål i Syrien, herunder militære flyvepladser og faciliteter til at fremstille kemiske våben.

En talsmand fra den russiske ambassade udtaler med det russiske forsvarsministeterium som kilde:

»Af de 103 krydsermissiler, der blev affyret af USA og dets allierede, blev 71 standset af Syriens luftforsvar ved brug af mestendels Sovjetproducerede systemer.«

Pressetalsmanden tilføjer i sin udtalelse, at russiske luftforsvarsenheder ikke deltog i operationen, da ingen missiler kom ind i de områder i Syrien, som de russiske styrker har ansvaret for.

Hvis det er sandt, har man dermed undgået en direkte militær træfning mellem Rusland og Vestmagterne, som kunne have fået ekstra storpolitiske følger.

Den russiske ambassades udtalelse beskriver, at de primære mål for missilerne var militære flyvepladser.

»I alt blev 71 missiler affyret mod seks flyvepladser. Af disse kunne kun syv (missiler, red.) nå deres mål, inklusive fire ved Mezzah flyveplads, der ikke bruges mere, og tre i Homs. Der blev ikke påført alvorlig skade til infrastruktur,« lyder det.

Skulle dette være korrekt, så har syriske (og russiske) kampfly altså fortsat rig mulighed for at lette og lande i deres kamp mod de oprørsgrupper, der forsøger at besejre Assad.

Ifølge den russiske opgørelse havde de vestlige lande mere held med at ramme de mål, som menes at have forbindelse til Syriens program for kemiske våben - et program som både Syrien og Rusland afviser eksisterer.

Her blev affyret 30 missiler mod to lokaliteter, hvoraf syv missiler blev standset. 23 ramte altså. Ifølge den russiske talsmand er der dog tale om steder, som for længst er nedlagt, så de missiler, der traf, ramte tomme steder, hvor der hverken var »menensker eller udstyr«.

Den russiske udlægning af nattens militære aktion er ikke bekræftet af de vestlige regeringer, og den står i direkte modstrid med, hvad eksempelvis premierminister Theresa May har sagt.

På et pressemøde i Downing Street fortalte hun lørdag formiddag, at man havde ramt mål, der blev brugt til at udvikle, lagre og producere kemiske våben samt en militærbunker, der også var involveret i angreb med kemiske våben. Både May og hendes forsvarsminister, Gavin Williamson, har beskrevet angrebene som succesfulde.

Briterne og andre har beskyldt Rusland for at komme med absurde og groteske påstande op til nattens angreb, herunder at det hele - inklusive sidste weekends angreb med kemiske våben i Douma - er en del af et vestligt komplot.

I USA er Pentagon også kommet med en ganske anden udlægning end Rusland, nemlig at der blev affyret 105 missiler, hvoraf ingen blev standset af Syrien. Amerikanerne siger også, at Syrien ganske vist affyrede omkring 40 missiler mod de indkommende raketter fra Vesten, men de fleste af dem blev først affyret, da de vestlige missiler allerede havde ramt deres mål.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Forsiden lige nu

JP mener: Dette er den virkelige bankskandale

Mangelfuld kontrol i kombination med potentielt kriminelle medarbejdere er en invitation til at efterprøve ”Murphys Love”, og Danske Bank har i denne sag krydset stort set alle.
Annonce
Redaktionen anbefaler

Fra røvere til soldater

Fire eksempler på personer, der først var ordinære kriminelle, som lavede tyverier, røverier og andre lovbrud, men som derefter blev terrorister, der opfattede sig selv som islams krigere.
Mere
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her