Annonce
International

På vej til politiet blev ekspræsident Lula pludselig hevet ud af sin bil - nu er han i politiets varetægt

Den korruptionsdømte brasilianske ekspræsident Lula da Silva var på vej til at overgive sig, men blev stoppet.

Støtter af Luiz Inacio Lula da Silva forhindrede lørdag aften dansk tid i første omgang, at den brasilianske ekspræsident overgav sig til myndighederne for at afsone en fængselsstraf for korruption.

En stor gruppe venstreaktivister stod samlet omkring Lulas bil, og de tvang ham ud. De kaotiske scener blev vist på direkte tv i Brasilien.

Brasiliens ekspræsident har meldt sig klar til at møde straf

Omkring midnat dansk tid oplyste Globo TV ifølge AFP, at ekspræsident Luiz Inacio Lula da Silva frivilligt havde overgivet sig til politiet.

Ekspræsidenten havde tidligere lørdag meddelt, at han ville melde sig selv og dermed efterkomme kravet fra myndighederne.

Luiz Inacio Lula da Silva er blandt andet dømt for at modtage en luksuslejlighed fra det statslige olieselskab Petrobras.

Han står til at skulle afsone 12 års fængsel. Han fastholder dog, at han er uskyldig, og at anklagen om korruption er grundløs.

Lula har forhandlet med politiet om betingelserne for at efterkomme arrestordren.

Han havde fået en frist til fredag aften dansk tid til frivilligt at gå til politiet. Men det nægtede han.

I stedet søgte den 72-årige Lula, der som præsident fra 2003 til 2011 var uhyre populær i store dele af befolkningen, tilflugt i metalarbejdernes faglige hovedkvarter i Sao Bernardo Do Campo i delstaten São Paulo.

Fængslingen vil sætte en stopper for Lulas planer om at stille op til præsidentvalget til efteråret.

Store uroligheder truer i Brasilien før deadline til Lula

Mange brasilianske ministre og politikere efterforskes for at have modtaget meget store beløb i bestikkelse fra Petrobras.

Men Arbejderpartiet opfatter det som en politisk hetz, at Lula har været det primære mål for anklagemyndigheden, når andre kan have gjort sig skyldige i ting, der er endnu værre.

I 2016 blev Dilma Rousseff fra Arbejderpartiet af en rigsret afsat som Brasiliens præsident.

Ikke fordi hun havde gjort sig skyldig i korruption, men fordi hendes regering havde pyntet på statsbudgettet op til det seneste præsidentvalg.

/ritzau/AFP

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: Husk at tale med djævlen

Hvis man kun hører sig selv og sine ligesindede, bliver man dummere og dummere for hver dag, der går.
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Guide til ski i Grønland: Her er der skisæson både sommer og vinter
Skimæssigt kan Grønland næppe konkurrere med Norge eller Alperne, hvis man foretrækker gode anlæg, store løjper og barer med afterskiing. Til gengæld er naturen i Grønland vildere, og bjergene en stor udfordring. Vi viser vej til fire store skioplevelser. 
Se flere
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her