Annonce
International

Eddie Redmayne vandt en Oscar for at spille Hawking: »Den sjoveste mand, jeg nogensinde har haft fornøjelsen af at møde«

Reaktioner på fysikerens død strømmer ind fra både skuespillere, videnskabsfolk, Nasa og Downing Street.

Skuespilleren og den virkelige Stephen Hawking på premieren til "The theory of everything" i 2014. Foto: AP/Joel Ryan

Verden har mistet et geni.

Stephen Hawking blev 76 år: Se glimt fra hans liv

Stephen Hawking har parkeret sin kørestol på jorden og er rejst i forvejen mod stjernerne i det univers, han dedikerede en stor dele af sit liv til at granske. Efter nyheden om hans død, hyldes han liv og arbejde på de sociale såvel som i de traditionelle medier.

Professor: Hawking formidlede svært stof til bredt publikum

Skuespilleren Eddie Redmayne, der vandt en Oscar for at portrættere den verdensberømte fysiker i filmen "Theory of Everything" i 2014, mødte Hawking under sin research til rollen. Han beskrev dengang øjeblikket som et af de største i sit liv og lagde ikke skjul på, at han var virkelig nervøs for, hvad den anerkendte videnskabsmand ville mene om hans portræt af en ung Stephen Hawking.

Holger Bech Nielsen mødte Stephen Hawking: »Det er et stort tab«

Den virkelige Hawking kunne efterfølgende fortælle, at han var særdeles tilfreds. Skuespilleren, der har haft Hawkings op- og nedture tæt inde på livet, er blandt dem, der nu kondolerer:

»Vi har mistet et virkelig smukt sind, en utrolig forsker og den sjoveste mand, jeg nogensinde har haft fornøjelsen af at møde. Min kærlighed og mine tanker er hos denne ekstraordinære familie,« siger skuespilleren onsdag i en udtalelse sendt til USA Today.

Eddie Redmayne som en ung Stephen Hawking. Foto: AP/Liam Daniel

Nasa hylder også Hawking og de dybe aftryk, han har sat i videnskaben.

»Hans teorier låste op for et univers af muligheder, som vi og verden udforsker. Må du fortsætte med at flyve som supermand i mikrogravitet (vægtløshed, red.), som du sagde til astronauter i 2014,« lyder det.

Overblik: Her er nogle af Stephen Hawkings bedste citater

BLÅ BOG:
  • Stephen Hawking blev født den 8. januar 1942 i Oxford, England.
  • Han fik som 21-årig konstateret sygdommen ALS, som gradvist lammede hans krop. Fra 1985 måtte han kommunikere via en computer.
  • Han var i 30 år tilknyttet Cambridge Universitet som professor. Hans forskningsområder var teoretisk fysik og matematik.
  • Han var især kendt for sin beregning af Hawkingsstråling – lys fra sorte huller.
  • Hans mest kendte bog er ”A Brief History of Time”.
Den britiske premierminister, Theresa May, siger, at man aldrig vil glemme Stephen Hawkings arv.

»Stephen Hawking var en strålende og ekstraordinært begavelse - en af de store forskere i sin generation. Hans mod, humor og vilje til at få mest ud af livet var en inspiration,« siger May.

Tech-pioneren Tim Berners-Lee, der opfandt www, hvilket har tilegnet ham kælenavnet "internettets fader", kondolerer også.

»Vi har mistet en kolossal begavelse og en vidunderlig sjæl. Hvil i fred,« siger han.

Vicedirektøren på Cambridge Universitet, hvor Hawking gennem 30 år var tilknyttet som professor, beskriver Hawking som et »unikt individ«.

Stephen Hawking er død - her er hans vigtigste advarsler til menneskeheden

»Professor Hawking var et unikt individ, der vil blive husket med varme og hengivenhed, ikke kun i Cambridge, men over hele verden. Hans ekstraordinære bidrag til videnskaben og udbredelsen af videnskab og matematik har efterladt en uudslettelig arv. Hans karakter var en inspiration for millioner. Han bliver meget savnet,« siger professor Stephen Toope i en udtalelse på universitets hjemmeside.

Den amerikanske astrofysiker Neil deGrasse Tyson skriver på Twitter, at der er opstået et »intellektuelt vakuum« i kølvandet på Hawkings død.

Al Jean, manden bag hitserien "Simpsons", hvor en tegnet, gul version af Hawkings har optrådt ved adskillige lejligheder, har også sendt et afskedsord ud via internettet.

Han skriver, at Hawking havde en humoristisk sans på størrelse med universet selv.

Stephen Hawking, der blev diagnosticeret med sygdommen ALS som 21-årig, sov stille ind i en alder af 76 år. Han døde på den berømte teoretiske fysiker Albert Einsteins fødselsdag - også kendt som Pi-dag.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Bolig
Sådan beskytter du boligen mod vandmasserne
En af konsekvenserne ved klimaforandringerne er mere nedbør og risiko for hyppigere oversvømmelser. Se her, hvordan du sikrer din bolig mod vandet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her