International

Fakta: Se Nato-ledernes aftale om øget forsvarsbudget

Nato-lederne lovede i 2014 at arbejde hen imod at bruge to procent af bruttonationalproduktet på forsvar.

USA's præsident, Donald Trump, har lagt et nyt stort pres på de andre Nato-lande for at få dem til at betale mere til det fælles forsvar.

Skiftende amerikanske regeringer har gennem mange år forsøgt at få rettet op på en skævhed, der betyder, at USA bærer en uforholdsmæssigt stor del af den økonomiske byrde i alliancen.

Men med Trump som præsident har USA truet med "at moderere" sit engagement i Nato, medmindre de andre lande begynder at bruge mere på deres eget forsvar.

Det ligger dog ikke klart, hvad der mere præcist ligger i den trussel, hvis den skulle føres ud i livet.

Nato-landene har dog for længst lovet at bruge mere på forsvar, og på et forsvarsminister onsdag og torsdag i Bruxelles skal alliancens forsvarsministre gøre status over, hvordan det går med at levere på løfterne.

På et topmøde i Wales i september 2014 blev Natos stats- og regeringschefer enige om en fælles målsætning om en mere retfærdig økonomisk byrdefordeling.

Her er et uddrag af erklæringen fra topmødet i 2014 om forsvarsbudgetterne:

  • Vi er enige om at vende trenden med svindende forsvarsbudgetter, om at gøre mere effektiv brug af vores penge og at fremme en mere afbalanceret fordeling af udgifter og ansvar.
  • Vores overordnede sikkerhed og forsvar afhænger både af, hvor meget og hvordan vi bruger pengene.
  • De allierede må også vise den politiske vilje til at stille med de nødvendige aktiver og at udsende styrker, hvor der er brug for dem.
  • Idet vi medregner de aktuelle forpligtelser, vil vi lade os guide af følgende betragtninger:
  • De allierede, der i øjeblikket lever op til Nato-målsætningen om årligt at bruge mindst to procent af deres bruttonationalprodukt (bnp) på forsvaret, vil sigte mod fortsat at gøre det.
  • De allierede, der bruger mere end 20 procent af deres forsvarsbudgetter på investeringer i udstyr, forskning og udvikling, vil fortsætte med at gøre det.

De allierede, hvis nuværende andel af bnp brugt på forsvaret er under disse niveauer, vil:

  • Bremse ethvert fald i forsvarsudgifterne
  • Sigte mod at øge forsvarsudgifterne i absolutte tal i takt med væksten i bnp.
  • Sigte mod at bevæge sig i retning af to-procentsmålet inden for et årti.
  • De allierede, der i øjeblikket bruger mindre end 20 procent af deres årlige forsvarsbudget på udstyr, forskning og udvikling, vil sigte mod inden for et årti at øge deres årlige budget til 20 procent eller mere.

Kilde: Uddrag fra erklæring fra Natos topmøde i Wales, september 2014.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Stærke kvinder stråler og dominerer filmfest i Berlin

Komplekse, kvindelige hovedkarakterer har i mange år været savnet på film. I år præger de Berlin Film Festival, og i en remake af Susanne Biers "Efter brylluppet" skal Mads Mikkelsen og Rolf Lassgård erstattes af Julianne Moore og Diane Kruger.
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Biler
Nummer 2: Klassens smukkeste SUV satser på høj komfort
Volvo XC60 er på mange områder en imponerende fin konstruktion, hvor komfort og sikkerhed er i højsædet. Samtidig er designet så vellykket, at det næppe kan gøres bedre. 
Se flere
Bolig
Disse renoveringer kan betale sig i det tidlige forår
Nogle boligprojekter som indendørs pudse- og malearbejde kan være billigere at få lavet i den kommende tid, hvor vejret stadig er ustadigt og koldt. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her