Annonce
International

Holland kalder ambassadør hjem i strid med Tyrkiet

Forholdet mellem Holland og Tyrkiet bliver stadigt dårligere efter dyb konflikt for et år siden.

Holland trækker nu formelt sin ambassadør i Tyrkiet hjem på et tidspunkt, hvor forsøg på at "normalisere forbindelserne er slået fejl."

Den hollandske regering oplyser samtidig, at den ikke vil tillade, at Tyrkiet sender en ny ambassadør til Haag.

Relationerne mellem de to lande er blevet stadigt dårligere gennem de seneste 12 måneder, efter at hollænderne forbød en tyrkisk minister at deltage i et politisk stormøde i Rotterdam i forbindelse med det hollandske valg sidste år.

- Til trods for nylige forhandlinger mellem Holland og Tyrkiet har vi ikke kunnet komme tættere på en normalisering af situationen, siger den hollandske udenrigsminister, Halbe Zijlstra.

Relationerne mellem de to lande blev for alvor forbitret, efter at Holland i marts sidste år udviste den tyrkiske familieminister, Fatma Betul Sayan Kayar.

Hollænderne havde også forhindret en anden tyrkisk minister i at lande i Rotterdam, da denne ville deltage i et politisk møde op til en tyrkisk folkeafstemning i april i sidste år.

Holland er hjem for over 400.000 indbyggere med tyrkisk baggrund.

Men Betul Sayan Kayar trodsede den hollandske regering og ankom i bil via Tyskland for at føre valgkamp over for tyrkere i Holland.

Ministeren førte kampagne for den tyrkiske leder, præsident Recep Tayyip Erdogan, i et opgør med Gülen-bevægelsen, der ifølge Erdogan stod bag kupforsøget for et år siden.

Det kom til stærke protester, da hollandske politi greb ind i hendes tale ved stormødet og eskorterede hende ud af landet.

Under efterfølgende gadekampe anvendte politiet hunde, heste og vandkanoner mod tyrkiske demonstranter og aktivister.

Rasende tyrkiske regeringsembedsmænd forlangte en undskyldning fra Hollands premierminister, Mark Rutte. Erdogan beskyldte hollænderne for at have opført sig som "fascister", hvilket har skabt udbredt vrede i Holland.

/ritzau/AFP

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: Dette er den virkelige bankskandale

Mangelfuld kontrol i kombination med potentielt kriminelle medarbejdere er en invitation til at efterprøve ”Murphys Love”, og Danske Bank har i denne sag krydset stort set alle.
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Test: Suveræn letvægtslaptop med skærm til kanten
Huawei har skabt en let og lækker bærbar med ydelse til det tunge arbejde, skærm der fylder hele rammen samt et imponerende lydsystem med Dolby Atmos 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her