Annonce
International

Domstol sender sag om trodsigt Jordan i FN-sikkerhedsråd

Sudans præsident, som anklages for folkedrab, skulle være anholdt i Jordan i foråret, siger straffedomstol.

Jordan har ikke efterkommet ordre om at anholde Sudans præsident, Omar al-Bashir, og sagen henvises derfor til FN's Sikkerhedsråd.

Det meddeler domstolen, som Jordan er medlem af, mandag.

Omar al-Bashir, som anklages for folkedrab, besøgte Jordan i foråret. Men selv om Jordan havde modtaget en arrestordre, fik præsidenten lov til at forlade landet igen - uden håndjern.

Præsidenten har besøgt flere lande, som har nægtet at anholde ham.

Tidligere har ICC, der ligger i hollandske Haag, slået fast, at Omar al-Bashir ikke var beskyttet af diplomatisk immunitet, da han var i Sydafrika i 2015.

Han skulle derfor dengang have været anholdt og udleveret til Haag, og sydafrikanerne levede ikke op til deres pligt over for domstolen, da han frit kunne deltage i et afrikansk topmøde.

Den Internationale Straffedomstol udsendte i 2009 en efterlysning på præsidenten.

Han er eftersøgt for folkedrab, krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden i Sudans vestlige Darfur-region.

Også i juli 2010 blev der udstedt en arrestordre på præsident Bashir fra ICC.

Darfur er på størrelse med Frankrig. Regionens flere millioner indbyggere er fordelt på over 100 muslimske klaner og etniske grupper.

Op mod 400.000 mennesker mistede livet fra 2003 til 2010. Flere end 2,5 millioner mennesker blev fordrevet ifølge tal fra FN.

Omar al-Bashir har været Sudans leder, siden han tog magten ved et kup i 1989.

Den Internationale Straffedomstol er den første juridiske instans med permanent international hjemmel til at rejse anklager for folkemord, krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Biler
Audis nye elbil vender op og ned på bilnørders sprogbrug
Glem alt om hestekræfter, ventilløft og drejningsmoment. Fremtidens bilnørder snakker om rekuperation, ladetider og vandkølede elektriske drivaksler. Vi var med, da Audi lancerede en af de hidtil mest avancerede af slagsen. 
Se flere
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her