Annonce
International

Støvet bunker skjuler resterne af Sovjetunionens fortabte rumprogram

Kun én enkelt mission nåede "Buran"-projektet at gennemføre.

1.200 km. fra Moskva på en øde og næsten utilgængelig ørkenslette i det sydlige Kasakhstan finder man byen, der var centrum for det gamle sovjetiske rumprogram.

Baikonur Cosmodrome, som stadig er Ruslands hovedsæde og udgangspunkt for rumrejser, er en barsk omgang, selv for de hærdede. Det er temmeligt svært at komme dertil; man kan tage et af de langt fra regelmæssige rutefly, en lang bumlet rejse med tog eller den risikable, ensomme tur i bil.

Ubemandet russisk rumfartøj brændte op

En rejse særligt mange eventyrere og folk med hang til forladte og forbudte steder ynder at tage. For i Baikonur kan de komme til at se - hvis de tør trodse adgangsforbuddet - resterne af det største og mest prestigefyldte sovjetiske rumprojekt.

To næsten komplette rumfærger fra det forliste "Buran"-program, der startede i 1980 og sluttede officielt i 1993 efter Sovjetunionens kollaps, da pengene var helt sluppet op.

Programmet nåede at gennemføre én enkelt mission, ét år før Berlin-muren faldt, i november 1988, da rumfærgen Buran blev sendt af sted fra Baikonur på en ubemandet tur og landede via autopilot efterfølgende.

Dansk astronaut viser rundt: Se rum-træningslejren

Rumfærgen returnerede som planlagt til Jorden, men fløj derefter aldrig igen. Alligevel byggede man videre på projektet, der nåede at få i alt fire fartøjer bygget, dog ikke alle helt komplet.

Tre af disse eksisterer stadig, to af dem står hengemt i hangaren i Baikonur og ruster langsomt op i den støvede tørke. Rumfærgen, der nåede at flyve en mission, gik til grunde i 2002, da taget i den bygning den blev opbevaret i, kollapsede.

"Buran"-programmet var på mange måder en tro kopi af det amerikanske rumfærgeprogram, der lukkede og slukkede i 2011. De to typer lignede til forveksling hinanden, selvom de sovjetiske ingeniører havde sat deres eget præg på deres udgave.

Det sovjetiske rumfærgeprogram sluttede endegyldigt i 1993 da Sovjetunionen var kollapset og Rusland var løbet tør for penge til den slags projekter. Det kostede også rumstationen Mir livet. Den blev slukket og sendt ind i Jordens atmosfære i 2001, hvor det meste af den brændte op, mens resten røg i Stillehavet.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
179 km i ufattelig skønhed: Her tager den grønne ø sig smukkest ud
Ringen rundt om Kerry begynder i Killarney og er en af de smukkeste ruter i Irland. En 179 km lang rundtur om Iveragh-halvøen i et evigt skiftende landskab af søer, bjerge, bakker, enge, strande, klipper og hav. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her