International

15.000 forskere fra hele verden udsender advarsel til menneskeheden: »Snart vil det være for sent at skifte kurs«

Det er næsten kun blevet værre, siden internationale forskere for 25 år siden advarede om fremtiden, lyder det i et åbent brev.

Arkivfoto: Nasa/AP

Det er anden gang i nyere tid, at en massiv mængde forskere har set sig nødsaget til i et åbent brev til menneskeheden at advare om fremtiden.

Første gang var i 1992, da 1.700 forskere - heriblandt 99 vindere af de 196 dengang levende vindere af Nobelprisen - forsøgte at råbe klodens beboere op. Hensigten var øjeblikkeligt at få os til at skride til handling for at modarbejde ødelæggelserne af miljøet, klimaet og vores ressourcer.

Nu er den gal igen - eller som det fremgår af et nyt varsel fra videnskaben: Den er stadig gal.

Denne gang - 25 år senere - har 15.364 forskere fra 184 forskellige lande skrevet under på udgivelsen "Alverdens forskeres advarsel til menneskeheden: Andet varsel", som er udgivet i tidsskriftet BioScience. Blandt underskrifterne finder man 72 repræsentanter fra institutioner i Danmark.

Udvikling siden 1992

Mængden af rent drikkevand er faldet med 26 pct.

Antallet af døde zoner i hav og store søer er steget med 75 pct.

Befolkningstallet er steget med 35 pct.

Antallet af patte- og krybdyr og padder er faldet med 28,9 pct.

Mængden af skovhektar er faldet med 2,8 pct.

Kilde: "World Scientists’ Warning to Humanity: A Second Notice"

For siden dengang i 1992 er kun én ting for alvor lykkedes - at stabilisere ozonlaget. Men flere af de resterende miljø- og klimamæssige udfordringer ser endnu værre ud i dag, lyder det fra forfatterne af brevet.

Her påpeger forskerne, at populationen i verden er øget med 35 pct., mens mængden af ferskvand pr. indbygger er faldet med 26 procent, og næsten 300 millioner hektar skov er forsvundet.

Antallet af såkaldte døde zoner i havet og store søer, hvor liv dårligt kan eksistere, er steget med 75 pct., og antallet af pattedyr, krybdyr, padder, fisk og fugle er samlet faldet med 29 pct., remses det op i brevet, der er ledsaget af grafikker.

Endelig er udledningen af drivhusgasser - og den globale gennemsnitstemperatur - steget.

»Snart vil det være for sent at skifte kurs fra vores fejlende bane, og tiden render ud. Vi må erkende (...), at jorden med alt sit liv er vores eneste hjem,« lyder det i varslet, som er blevet sendt ud, mens FN-konferencen om klimaforandringer i disse dage udfolder sig i Bonn, Tyskland.

»Vi sætter vores fremtid på spil ved ikke at tøjle vores intense, men geografisk- og demografiske ulige forbrug, samt ved ikke at betragte en vedvarende hastig befolkningstilvækst som en primær drivkraft bag mange økologiske og endda samfundsmæssige trusler,« står der.

Løsningen på denne kollisionskurs er ifølge disse forskere derfor at bremse befolkningstilvæksten, reducere drivhusgasserne, at udvikle og fremme ny grøn teknologi og beskytte dyrene og planternes levesteder. Forskerne opfordrer også til en revurdering af økonomien for at mindske uligheden.

Prognosen er imidlertid ikke kun dyster. Nogle af de tiltag, der endnu ikke er nået med i de grafer, der optræder i brevet, tæller bl.a. en nedgang i fertilitetsraten som følge af investeringer i pigers og kvinders uddannelse, samt en lovende nedgang i afskovning i visse dele af verden og investeringer i den vedvarende energisektor.

Men selvom vi har lært meget siden 1992, er indsatsen endnu ikke tilstrækkelig, lyder altså konklusionen i opråbet.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her