International

Putin og Trump ønsker aktiv fredsproces for Syrien

Et russisk initiativ til en syrisk kongres om en national dialog er blevet udskudt, meddeler Rusland.

Trump mødte også Putin i marginen af et G20-møde i juli i Tyskland. Siden er forholdet mellem Washington og Moskva blevet køligere. Foto: Evan Vucci/AP

USA's præsident, Donald Trump, og hans russiske modpart, Vladimir Putin, siger en i fælles erklæring om krigen i Syrien, at de er enige om at fortsætte den fælles bekæmpelse af Islamisk Stat, og de opfordrer alle parter til at deltage aktivt i fredsprocessen i Genève.

De to ledere, der mødtes kort i Vietnam på sidelinjen til et topmøde i den økonomiske samarbejdsorganisation Apec, bekræfter begge Syriens suverænitet, uafhængighed og territoriale integritet.

USA og Rusland er enige om, at der ikke findes nogen militær løsning på konflikten i Syrien.

Trump deltager i Apec-topmødet for lande ved Stillehavet og i Asien som en del af sin omfattende tur til Asien, hvor han indtil videre har besøgt Japan, Sydkorea og Kina.

Den fælles erklæring var blevet udarbejdet på forhånd ved de to præsidenters møde i den vietnamesiske by Da Nang.

Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov, og hans amerikanske modpart, Rex Tillerson, holdt også et kort møde lørdag op til topmødet i Da Nang.

Lavrov siger, at et russisk initiativ til en syrisk kongres om en national dialog er blevet udskudt.

Den skulle være indledt den 18. november, men er udskudt på ubestemt tid. Det Hvide Hus havde på forhånd meldt ud, at der ikke ville blive et officielt møde mellem Trump og Putin, men at det var muligt, at de ville "støde på hinanden".

Der hersker usikkerhed om USA's strategi i Syrien. Den amerikanske udenrigsminister, Rex Tillerson, gentog sidst i oktober USA's krav om, at den syriske leder, Bashar al-Assad afstår fra magten.

Kravet fra amerikanerne, om at "Assad-familiens styre er kommet til en afslutning", ignorerer, at russerne har vundet en række militære sejre for det siddende regime, som er Ruslands erklærede allierede.

/ritzau/Reuters
Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
TV anbefaler
Analyse
Annonce
Her laves 35 mio flasker vin om året: Og i tre dage opfordres til sanseløs druk
Med sine alsidige lokalklimaer og en produktion af 35 mio. flasker vin årligt er Israel en ambitiøs spiller på vinmarkedet, selv om alkohol for mange israelere er forbeholdt festdage. 
Se flere
Bolig
Husk havens gæster: Giv rigeligt med god mad, så kommer de igen
Netop nu har havens fugle brug for hjælp til at komme gennem den kolde tid. Vinterfodring er med til at hjælpe bestanden, så vi også til forår og sommer kan glæde os over solsorte, mejser og spurve. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her