Hold dig fra huler og miner og undgå ebola-virus

To udbrud af ebola-virus spreder sig tilsyneladende i Liberia og Guinea, hvor flere end 80 personer er døde.

De seneste uger har ebola-virus spredt sig i Vestafrika. Værst ser det ud i Guinea, hvor cirka 80 personer menes at have mistet livet. Torsdag er seks meldt døde i Liberia som følge af den dødelige virus.

Her følger en række fakta om ebola-virussen:

* Ebola har fået sit navn efter Ebolafloden i Congo, hvor sygdommen blev opdaget første gang i 1976.

* Ebola-virus omfatter fire undertyper: Ebola-Zaire, Ebola-Sudan, Ebola-Elfenbenskysten, og Ebola-Reston, hvor sidstnævnte ikke er smitsom blandt mennesker.

* Mennesker smittes af inficerede flagermus ved direkte kontakt. Smitte mellem mennesker foregår ved kontakt med blod eller sekreter.

* Symptomer ses indledningsvis ved høj feber, hovedpine, muskelømhed, mavepine, træthed, diarré, ondt i halsen, udslæt og opkast.

* I løbet af en uge udvikles brystsmerter, chok, blindhed og massiv blødning fra mave-tarmkanalen og andre kropsåbninger.

* Der er en dødelighed på 50-90 procent ved ebola-virus.

* Behandlingen foregår symptomatisk ved væsketerapi, ilt og erstatning af blodtab.

* Forebyggelse af smittefare kan ske ved at undgå huler og miner i det centrale Afrika, hvor der er risiko for at støde på flagermus.

* Der anbefales god hygiejne i forbindelse med behandling af patienter med ebola-virus for eksempel ved brug af mundmaske, handsker, kittel, beskyttelsesbriller og engangsudstyr.

* En eksperimentel vaccine har været afprøvet i dyreforsøg, men er endnu ikke tilgængelig.

Kilde: Center for Biosikring- og Beredskab

/ritzau/

Andre læser

Mest læste

Del artiklen