USA advarer Egypten efter massedødsdom

USA varsler konsekvenser for Egypten, hvis det henretter de 529 mennesker, der mandag blev dødsdømt.

Artiklens øverste billede
Pårørende til dødsdømte reagerer efter dommen.

Forholdet mellem USA og Egypten kan lide skade, hvis Egypten eksekverer de dødsdomme, som en domstol mandag afsagde mod 529 islamister, der blandt andet var anklaget for uroligheder og mord på en politimand.

Det kan i givet fald få konsekvenser for den hjælp, som USA sender til Egypten.

- Verden er chokeret over disse dødsdomme, og de er ikke på linje med internationale standarder, siger Marie Harf, talskvinde for udenrigsministeriet i Washington, den amerikanske hovedstad.

USA tilbageholder i forvejen militærhjælp for hundredvis af millioner dollar. Tilbageholdelsen begyndte i oktober, og det sker, fordi amerikanerne afventer, at der kommer mere klarhed over den demokratiske proces.

Politik evalueres

Harf siger, at USA lige nu evaluerer sin hjælpepolitik over for Egypten.

- Alt, hvad der sker, inklusive det her, har indflydelse på beslutningen om, hvad der skal ske, siger hun.

Tirsdag var knapt 700 andre islamister for retten, og de anklages også for mord og mordforsøg. Deres dom ventes afsagt den 28. april.

USA's udenrigsminister, John Kerry, sagde den 12. marts, at han "i de kommende dage" vil afgøre, om USA's hjælp skal genoptages.

Hjælpen blev suspenderet, efter at militæret afsatte den folkevalgte præsident Mohamed Mursi og slog voldsomt ned på demonstranter, der støttede den afsatte præsident.

/ritzau/dpa

Andre læser

Mest læste

Del artiklen