Afrika

Mandelas danske livvagt: Han var nærmest guddommelig

Hun fik den største oplevelse i sit liv, da hun i få dage var livvagt for Mandela.

Karen Voigt Steffensen arbejdede egentlig som livvagt for dronningen, da hun i februar 1992 blev udtaget til at passe på Nelson Mandela, som besøgte Danmark for første gang.

To år forinden var Mandela sluppet ud efter 27 år i fængsel.

Nu rejste han rundt som formand for Afrikas National Kongres (ANC) for at takke de mennesker og nationer, som havde støttet ANC og dermed hjulpet med hans frigivelse.

Døtre hørte om dødsfald under premiere

Hustruen blev hjemme pga. skænderi

Danmark var et af de første stop på turen.

Nelson Mandela

Nelson Mandela døde torsdag, 95 år gammel.

1950: Leder af Afrikas Nationale Kongres (ANC).

1963: Idømt fængsel på livstid for sabotage mod regeringen.

1990: Løsladt.

1994: Valgt som Sydafrikas første sorte præsident.

1999: Træder tilbage som præsident.

Nelson Mandela besøgte Danmark 1992, 1995 og 1999.

Han var gift tre gange, bl.a. med Winnie Mandela, som var hans hustru under hele fængselsopholdet.

De blev separeret i 1992 og skilt i 1996.

I 1998 blev han gift med Graca Machel, som nu er hans enke.

Han efterlader sig desuden 3 børn og 17 børnebørn.

"Winnie Mandela (Nelson Mandelas daværende hustru, red.) skulle have været med. Men da døren til flyet gik op, kom Nelson Mandela ud og hele hans følge, bare ikke Winnie Mandela. Han rømmede sig lidt og sagde, at hun var blevet derhjemme, fordi de havde skændtes," fortæller Karen Voigt Steffensen.

Karen Voigt Steffensen er i dag 51 år og arbejder ikke længere i politiet, men hun kalder uden tøven de få dage i februar 1992 for "den største oplevelse i mit liv".

Karen Voigt Steffensen var i 1992 livvagt for Nelson Mandela under hans besøg i Danmark. Privatfoto

Noget nær guddommelig

"Han var det nærmeste, man kan komme noget guddommeligt. Han havde en aura, en udstråling og et overskud, som jeg aldrig har oplevet hos noget menneske. Jeg har aldrig nogen siden før eller siden mødt et menneske af et sådant format."

Nelson Mandela takkede både politikere og borgere under rejsen, hvor han bl.a. besøgte en skole på Vesterbro og indtog scenen i Falkoner Center, hvor der blev holdt en støttekoncert til fordel for ANC.

Karen Voigt Steffensen var med hele vejen.

Video: Bliver begravelse historiens største?

Folk blev stille af benovelse

"Når man er livvagt taler man normalt ikke med den, man passer på, bl.a. fordi de har så presset et program , og hvis man endelig står i en elevator sammen med dem, står de og forbereder en tale eller noget, men det specielle ved Mandela var, at han rettede henvendelse til mig. Så stort et overskud havde han, at vi talte sammen, når vi var alene. Men det jeg mest husker ham for er, at uanset hvor han var, så blev folk stille af benovelse, når de mødte ham," husker hun.

Stilheden bredte sig da også, da Nelson Mandela trådte ud på scenen i Falkoner Center, hvor tusindvis af unge var forsamlet til støttekoncert for ANC.

"Man kunne høre en knappenål falde til jorden," fortæller den tidligere livvagt.

Fik en klump i halsen

Nelson Mandela havde insisteret på at komme til arrangementet, selv om tidsplanen var skredet, og hele regeringen sad og ventede på ham et andet sted i byen.

Efter en tale på nogle minutter fortalte arrangøren, at man havde en overraskelse til Mandela.

"Så vendte han sig om, og der stod et kor og sang ANC's nationalsang a capella (uden akkompagnement, red.). Dér kan jeg godt sige dig, at man fik en klump i halsen. Det var rørende og stort, for der stod en mand, som havde en udstråling, som intet menneske, jeg har mødt på denne jord, og der stod nogle opstemte unge mennesker, som havde så stor respekt for ham og hans ord," fortæller Karen Voigt Steffensen om det øjeblik, som gjorde størst indtryk på hende.

Da dagene med Nelson Mandela var ovre, sagde han farvel til sin livvagt med et kram og et kys på kinden.

"Jeg er ydmyg og enormt taknemmelig over at have haft den oplevelse at have mødt så stor en person." 

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her