Mubarak ville ikke tilbage i fængsel
Egyptens ekspræsident græd og nægtede at forlade helikopteren, der fløj ham til fængslet.
Efter at have modtaget sin livstidsdom blev Egyptens tidligere præsident Hosni Mubarak i dag fløjet tilbage til fængselshospitalet Tora i Kairo.
Men han var ikke meget for at skulle fængsles.
Sikkerhedsfolk har fortalt nyhedsbureauet AFP, at den 84-årige ekspræsident græd og nægtede at forlade helikopteren, da den landede.
Derfor måtte sikkerhedsvagterne bruge tid på at overbevise den aldrende ekspræsident om, at han skulle ud af helikopteren. Det skriver The Daily Star.
Medskyldig i drab på 900 personer
Hosni Mubarak er den første arabiske leder, som er blevet retsforfulgt af sit eget folk.
Tidligere lørdag blev han idømt livstid for medskyldighed i drabene på op mod 900 demonstranter, der var med til at tvinge ham fra magten sidste år. Hosni Mubarak vil appellere dommen.
Den tidligere præsident blev transporteret til retsbygningen på en båre, og han gemte sig bag solbriller, da han fra et bur i retten modtog sin dom.
Uden for retsbygningen jublede egyptere, da de hørte om dommen. Mange råbte ”Gud er størst”, mens en enke til en af de dræbte under opstanden, råbte: ”Jeg er så glad, jeg er så glad”. Det beretter Reuters.
Krævede dødsstraf
Men inde i retten var stemningen mere voldsom. Der udbrød nemlig tumult, da tilhængere og modstandere af Mubarak begyndte at slå løs på hinanden.
Flere råbte ”ugyldigt”, fordi de var utilfredse med, at 84-årige Mubarak ikke blev idømt dødsstraf.
Anklagere tog del i slagsmålet. De var rasende over, at seks ledende politifolk blev frikendt for anklagerne. De siger til nyhedsbureauet AFP, at de frygter, Mubarak vil blive frikendt ved appelsagen.
Dommer Ahmed Fefaat idømte også tidligere indenrigsminister Habib al-Adly fængsel på livstid.
Begge er de dømt for at have foranstaltet, at ubevæbnede demonstranter blev skudt under protesterne mod Mubarak-styret i januar og februar sidste år.
Sønner blev frikendt
Mubarak blev frikendt for anklager om korruption, og det samme gjorde hans sønner Alaa og Gamal, og derfor kunne de forlade retten som frie personer.
Senere i juni afholdes anden runde af præsidentvalget mellem en islamist fra Det Muslimske Broderskab, Mohammed Mursi, og Mubaraks tidligere premierminister Ahmed Shafiq.
Dermed falder dommen over Mubarak på et kritisk tidspunkt for Egypten.
Ifølge Jakob Skovgaard-Petersen, professor på Institut for Tværkulturelle og regionale studier på Københavns Universitet, kan Mubaraks tidligere premierminister bruge dommen til at vinde valget.
”Den mistanke, de revolutionære havde om, at staten var blevet så dyb, at den kunne forhindre, at Mubarak blev dømt, er nu blevet afkræftet. Det kan på en måde godt tale i Ahmed Shafiqs favør. Nu er han ligesom videre og har ikke Mubarak bagved sig længere,” siger Jakob Skovgaard-Petersen til Ritzau.
LÆS OGSÅ: Søvndal: Mubarak-dom var nødvendigt skridt
LÆS OGSÅ: Fra stabilt anker til forhadt enehersker
null