Afrika

På flugt fra Boko Haram: Cameroun tvinger flygtninge tilbage til Nigeria

Camerouns militær voldtager og torturer nigerianske flygtninge og sender dem ud af landet.

Foto: Sunday Aghaeze/AP

Cameroun har de sidste 50 år taget imod hundredtusindvis af flygtninge fra det krigshærgede Afrika og er kendt som et gæstfrit land over for kontinentets migranter.

Men noget har ændret sig. Landets militær tvinger nu nigerianske flygtninge, der er på flugt fra Boko Haram, tilbage til Nigeria, hvor den islamistiske terrorgruppe hærger i Nord. Det skriver Humans Rights Watch i en ny rapport, der blev offentliggjort i sidste uge. 

15 dræbt i Boko Haram-angreb mod hjælpecenter i Nigeria

I følge rapporten voldtager og torturerer de camerounske soldater de nigerianske flygtninge, da de mener, at de udgør en sikkerhedsrisiko for landets kamp mod Boko Haram.

Tusinder udsættes for overgreb, vold og psykisk tortur, og FNs flygtningeorganisation UNHCR er blevet nægtet adgang til landets flygtningelejre, hvor nigerianske flygtninge lever under kummerlige forhold.

»Det camerounske militærs tortur og overgreb på de nigerianske flygtninge og asylansøgere virker til at være drevet frem af en vilkårlig beslutning om at straffe dem for Boko Harams angreb i Cameroun og at afskrække dem fra at søge asyl,» siger Gerry Simpson, associeret flygtningedirektør i Human Rights Watch.

Boko Harams selvmordsbomber sender civile dødstal i vejret

Cameroun beskylder nigerianerne for at stå i ledtog med Boko Haram og holder dem fanget i bevogtede flygtningelejre. En 25-årig nigeriansk kvinde blev splittet fra sin mand og sine børn og fortæller om, hvordan de camerounske soldater forgreb sig på hende.

»Da jeg fortalte soldaterne, at jeg ikke vidste, hvor min mand var, smed de mig i et telt med en masse andre kvinder og kaldte mig 'Boko Haram wife'. De holdt mig fanget i fire dage uden mad eller vand. Det var så forfærdeligt. Tre soldater angreb mig, de bankede mig i brystet med grene og råbte at jeg skulle fortælle dem hvorfor min mand planlagde at angribe Camaroun. På et tidspunkt troede jeg at jeg skulle dø, da en soldat sparkede mig meget hårdt i lysken,« siger kvinden til Human Rights Watch.

Selvmordsbombere dræbte fire i Nigeria

UNHCR kritiserer landet for massehjemsendelserne, der strider mod flygtningekonventionen og mod UNHCRs egne anbefalinger fra 2016 om ikke at sende nogen til det nordøstlige Nigeria 'før sikkerheden og menneskerettighedssituationen er væsentlig forbedret'.

De tvungne hjemsendelser sker på trods af, at UNHCR i marts indgik en trepartsaftale med Nigeria og Cameroun om at alle hjemsendelser skulle foregå frivilligt.

Human Rights Watch opfordrer den camerounske regering til at stoppe den tvungne hjemsendelse af alle nigerianske flygtninge og til at retsforfølge de soldater, der har begået voldtægt og overgreb. Men den Camerounske regering nægter og påstår, at der kun er tale om frivillige hjemsendelser.

Siden 2015 har Camerouns militær deporteret 100.000 nigerianske flygtninge ud af landet.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
TV anbefaler
Analyse
Annonce
Her laves 35 mio flasker vin om året: Og i tre dage opfordres til sanseløs druk
Med sine alsidige lokalklimaer og en produktion af 35 mio. flasker vin årligt er Israel en ambitiøs spiller på vinmarkedet, selv om alkohol for mange israelere er forbeholdt festdage. 
Se flere
Bolig
Husk havens gæster: Giv rigeligt med god mad, så kommer de igen
Netop nu har havens fugle brug for hjælp til at komme gennem den kolde tid. Vinterfodring er med til at hjælpe bestanden, så vi også til forår og sommer kan glæde os over solsorte, mejser og spurve. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her