Afrika

Yemen erklæret i undtagelsestilstand på grund af kolera

Houthi-oprørere beder om international hjælp til at vinde kontrol over koleraudbrud med mindst 115 døde.

Et nyt udbrud af kolera spreder sig hurtigt i Yemens hovedstad, Sanaa, hvor myndighederne mandag indførte undtagelsestilstand som følge af epidemien.

Sundhedsministeriet drives af den shiitiske Houthi-milits, som beder om international hjælp til at at få bragt sygdommen under kontrol.

De seneste dage har en række internationale organisationer fremsat kraftige advarsler om, at en ny katastrofe er ved at ramme det krigshærgede land.

Der var lørdag registreret 115 døde og 8500 smittede siden 27. april. Det oplyser Den Internationale Røde Kors Komité (ICRC).

Det er det andet koleraudbrud i Yemen på mindre end et år. Det kommer, samtidig med at Yemen er ramt af en omfattende sultkatastrofe.

Både koleraudbruddet og sultkatastrofen er knyttet til den to år lange borgerkrig mellem lokale Houthi-oprørere og styrker, som er loyale over for den internationalt anerkendte regering.

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) vurderer, at 7,6 millioner mennesker i Yemen lever i områder, hvor der er stor risiko for kolerasmitte. Hovedstaden Sanaa er værst ramt.

Kun få hospitaler er stadig i drift, og to tredjedele af befolkningen har ikke adgang til rent drikkevand, siger FN.

Over 17 millioner af Yemens 26 millioner indbyggere har ikke tilstrækkeligt med mad. Mindst tre millioner fejlernærede børn er i "overhængende fare" for at bukke under for sygdommen, siger FN.

Regeringsstyrkerne blev fordrevet fra hovedstaden af houthierne for over to år siden. Krigen blev kraftigt optrappet, da Saudi-Arabien og flere andre sunnimuslimske lande i regionen gik ind i krigen på regeringens side.

- Vi står lige nu over for et alvorligt udbrud af kolera, sagde ICRC-driftschef Dominik Stillhart på et pressemøde i Yemens hovedstad, Sanaa, søndag.

Over 10.000 mennesker er blevet dræbt, og millioner er blevet tvunget på flugt. Borgerkrigen, som har ødelagt meget af Yemens infrastruktur, har stået på i mere end to år.

/ritzau/AFP
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
TV anbefaler
Analyse
Vestbredden i Luxor: Rejse mod det evige liv
Den egyptiske by Luxor ligger i et område, der emmer af ældgammel kultur og mytologi. Grave og templer opført til ære for konger, dronninger og embedsmænd kan kombineres med en tur på kamelryg langs Nilen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her