Overblik: Afrikas Pinochet styrede Tchad med tortur
Mange døde under høje temperaturer i en svømmehal ombygget til et fængsel. Andre blev delvist lamme af tortur.
Tchads præsident fra 1982 til 1990, den nu 73-årige Hissène Habré, er ved en historisk retssag i Senegal blevet fundet skyldig i krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden.
Han er blevet idømt livsvarigt fængsel for at have stået bag tortur og seksuelt slaveri.
Den tidligere præsident blev pågrebet i Senegal i 2013 og stillet for en krigsforbryderdomstol oprettet af Den Afrikanske Union (AU). Straffesagen mod ham blev indledt i juli sidste år.
Den 73-årige ekspræsident er af menneskerettighedsgruppen Human Rights Watch blevet døbt "Afrikas Pinochet" med henvisning til Chiles tidligere militærdiktator.
Her er et overblik over en række af de forbrydelser og hårde metoder, som Habrés sikkerhedspoliti, DDS, anvendte for at holde politiske modstandere nede i præsidentens regeringstid:
- Officielt er 3780 mennesker registreret dræbt under Habrés styre. En sandhedskommission hævder dog, at omkring 40.000 mennesker måtte bøde med livet med Habré ved magten, mens titusinder blev kastet i fængsel og torteret.
- Symbolet på det undertrykkende styre var en svømmehal, som blev indrettet til et fængsel med små celler og begrænset ventilation. 90 fanger blev lukket inde i de små celler, og mange døde under de ekstreme temperaturer.
- En af torturteknikkerne, som styret brugte, kaldes "arbatchar". Her bandt man fangernes overarme og fødder sammen bag ryggen, hvilket efterlod dem delvist lamme som krøblinge.
- Habrés styre blev støttet af blandt andet USA og Frankrig, som betragtede præsidenten som en vigtig allieret i regionen.
- Habré blev væltet som præsident i december 1990. Han flygtede derefter til Senegal, hvor han har boet siden.
Kilder: Human Rights Watch, Reuters og AFP
/ritzau/