*

Afrika

Dansk kvinde reddede udstødt toårig »heksedreng«

Efter otte måneder på gaden blev den toårige nigerianske dreng, Hope, fragtet på hospitalet af børnehjemsdirektør Anja Ringgren Lovén.

Anja Ringgren Lovén mødte Hope d. 31. januar. Den to-årige stærkt underernærede dreng havde levet på gaden af forbipasserendes mad og vand efter hans familie udstødte ham otte måneder forinden. Foto: DINNødhjælp

Efter otte måneder på gaden blev en toårig dreng for få uger siden reddet af den danske børnehjemsdirektør Anja Ringgren Lovén i Akwa Ibom-området i Nigeria.

Den toårige, som Anja Ringgren Lovén senere navngav "Hope", levede af forbipasserendes mad og drikke efter at være blevet udstødt af sin familie måneder forinden. Beskyldninger om at være en heks lå angiveligt til grund for familiens beslutning om at sætte den lille dreng på gaden.

Da Anja Ringgren Lovén, der er direktør i den danske nødhjælpsorganisation DINNødhjælp, stødte på Hope den 31. januar, bøjede hun sig ned for at give ham en smule mad og vand, før hun hurtigt fragtede ham på sygehuset. Den stærkt underernærede dreng manglede røde blodlegemer og kom i behandling med det samme.

Tusindvis af "hekse" myrdes

Siden Anja Ringgren Lovén i 2011 opsagde sin stilling som butikschef i en tøjbutik i Aarhus, har den 37-årige ildsjæl arbejdet med at støtte og hjælpe verdens fattigste mennesker. På DINNødhjælps børnehjem bor der i øjeblikket 35 børn, der alle er blevet udstødt af deres familier og landsby efter overtroiske hekse-beskyldninger. Børnehjemmet er en støtteorganisation til centeret, Child's Rights And Rehabilitation Network, der ligger i staten Akwa Ibom i Nigeria, et af de værste steder, når det gælder heksejagter.

I de nigerianske landsbyer er indbyggerne nemlig af den overbevisning, at alt har en overnaturlig årsag. Et dødsfald i familien eller en fejlslagen høst bliver derfor tolket som et tegn på, at der er en heks i familien. Landsbyens heksedoktor hjælper - mod en høj betaling - familien med at "uddrive den onde ånd". Efter tortur med det formål at få barnet til at tilstå, at han eller hun er en heks, smides barnet på gaden. Hvis barnet altså overlever torturen.

Det er her den danske nødhjælpsmedarbejder kommer ind i billedet. Anja Ringgren Lovén og centerets øvrige medarbejdere kører ud i forskellige landsbyer og henter de udstødte børn for derefter at give dem medicinsk behandling og en plads på centeret.

Den 31. januar, dagen hvor Hope kom på hospitalet, skrev Anja Ringgren Lovén på DINNødhjælps Facebook-side, at drengen fik navnet Hope i håb om, at han ville overleve. Hun opfordrede desuden DINNødhjælps mange facebook-følgere til at give et økonomisk bidrag til organisationen og dermed støtte Hope's indlæggelse, der koster penge hver dag.

Få dage efter kunne Anja Ringgren Lovén begejstret berette, at organisationen har modtaget 1 mio. kr. fra private personer, der alle vil hjælpe.

»Mine følelser sidder helt uden på tøjet! Jeg er så overvældet! Jeg er så taknemlig og rørt over alt den kærlighed, omsorg og enorme støtte, der bare strømmer her til Nigeria hele vejen fra Danmark!,« skriver hun.

Vi skal være stolte over at være danskere. Vi er et kærligt folkefærd og vi passer godt på hinanden. Vi står altid...Posted by DINNødhjælp - deres overlevelse on Monday, 1 February 2016

Udover at give Hope den rette medicinske behandling skal pengene bruges på at bygge en lægeklinik. Den nye klinik får navnet "Hope Clinic - Donated by Denmark". Den danske ambassadør i Nigeria, Torben Getterman, og hans kone deltog for få dage siden i en ceremoni, der markerede første spadestik på byggepladsen, hvor klinikken skal ligge.

Afrikas folkerigeste land med 170 millioner mennesker, Nigeria, er et af de farligste steder at opholde sig i for europæere. Derfor har Danmarks tilstedeværelse i landet ikke været stor. Siden den danske ambassades åbning i Nigeria i 2014 har det været ambassadør Torben Gettermans opgave at bygge dansk diplomati op.

Den 12. februar lagde Anja Ringgren Lovén nye billeder af en meget sundere og gladere dreng i bedring.

Se lige de runde kinder på Hope 󾍇󾭞🏽 Han ser allerede så sund og rask ud og han tager på i vægt hver eneste dag! Han er s...Posted by DINNødhjælp - deres overlevelse on Thursday, 11 February 2016
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
TV anbefaler
Analyse
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her