Dansker i Kairo: "Parterne har været tilbageholdende"
Trods cirka 30 dræbte i Egypten fredag, kan det gå meget værre, vurderer dansker.
Lørdag er situationen i den egyptiske hovedstad, Kairo, forholdsvist rolig efter en voldsom aften og nat i byen og flere andre steder i landet.
Mindst 30 meldes dræbt, heraf flere i Kairo, og direktøren for det Danida-støttede Dansk-Egyptisk Dialoginstitut, Jakob Erle, fortæller fra Kairo, at de stridende parter nu puster ud efter nattens begivenheder.
"Lige nu er der roligt, men der er varslet nye demonstrationer i dag og i morgen. Det er meget naturligt, at der er ro på nu, for folk skal jo også hjem og sove, og når de så vågner, kan det begynde igen," siger Jakob Erle til Jyllands-Posten.
Tilbageholdenhed
Ifølge Jakob Erle kan de cirka 30 dræbte virke som mange, men han tolker det som et udtryk for, at der fra begge parters side indtil nu er blevet udvist en vis tilbageholdenhed i kampene.
"30 døde er mange, men hvis man ser på, hvor mange der bor i Egypten, så er det få. Det er et udtryk for, at man endnu ikke fører decideret krig, men at der opstår sammenstød rundt omkring. Det er ikke sikkert, at det bliver ved på den måde, for det, at folk bliver slået ihjel, er jo oprørende og kan virke radikaliserende, men hidtil har der trods alt været en forståelse for, at man lever i det samme land," siger Jakob Erle.
Fronterne har de seneste dage været trukket skarpt op mellem tilhængere af den afsatte præsident Mursi på den ene side og på den anden side den forhenværende præsidents modstandere, der støtter hærens indgriben i landets affærer.
Udstrakte hænder
Parterne er på en gang folkelige og meget polariserede, vurderer Jakob Erle.
"Der er rigtig mange mennesker, der deltager i protesterne, og på den måde er det jo folkeligt, men på samme tid er parterne også meget polariserede. Enten er man for eller imod. Samtidig er der dog udstrakte hænder fra begge sider, og det er tydeligt blevet sagt, at man ønsker at have Det Muslimske Broderskab (forhenværende præsident Mursis parti) med i den politiske proces."
Med de udstrakte hænder følger ifølge Jakob Erle dog også betingelser, der er uacceptable for den anden side, og derfor er der ikke megen fremdrift i situationen i Egypten lige nu.