Stormagter truer islamistiske gidseltagere

USA's elitesoldater klar til aktion i gidseldramaet i Algeriet. Dybt alvorlig situation, siger Storbritannien, Frankrig og Japan.

Artiklens øverste billede
Dette foto fra april 2005 viser gasanlægget i Algeriet, hvor bevæbnede islamister holder en større gruppe vesterlændinge som gidsler.

Den islamistiske gidseltagning dybt inde i den algeriske Sahara-ørken har på 24 timer gjort krigen mod de islamistiske fremstød i Mali til en global krise.

Indtil i går var det Frankrig, der førte an i den militære indsats i det nordlige Mali, men islamisternes gidseltagning på det øde beliggende gasproduktionsanlæg i Algeriet onsdag morgen har trukket en række af verdens stormagter ind i konflikten.

Både USA, Storbritannien, Japan og Norge vides med sikkerhed at have statsborgere blandt gidslerne, men der er usikkerhed om hvor mange.

Hague: En farlig situation

"Det er en farlig situation, som hastigt udvikler sig," siger Storbritanniens udenrigsminister William Hague til nyhedsbureauet Reuters. En engelsk statsborger meldes dræbt under gidselaktionen, men denne oplysning er ikke bekræftet.

USA's forsvarsminister Leon Panetta: "Det er en terrorhandling".

Storbritannien har sendt en udrykningsstyrke til Algeriet for at sikre personalet på den britiske ambassade og de britiske konsulater i Algeriet. Samtidig har premierminister David Cameron holdt krisemøde i telefonen med Algeriets præsident, Abdelaziz Bouteflika.

Også i Japan, som har statsborgere blandt gidslerne, har gidseltagningen vakt vrede.

"Japan vil aldrig acceptere en sådan handling", siger Yoshihide Suga, minister for national sikkerhed, ifølge Reuters. Den japanske minister forsikrer, at Japan vil arbejde tæt sammen med de øvrige involverede lande om at sikre frigivelsen af gidslerne.

USA: Det er en terrorhandling

USA's forsvarsminister Leon Panetta betegnede under et Nato-møde i Europa angrebet som "en terrorhandling," og han garanterede, at USA er klar til at gribe ind, når de nødvendige forberedelser er tilendebragt.

USA har sat en specialstyrke i højeste beredskab. Styrken var efter planen på vej til Senegal med henblik på at blive indsat i Mali-konflikten, men er nu klar til at rykke hvorsomhelst, siger talsmænd for USA's forsvarsministerium til CNN.

Talsmanden advarer dog mod at regne med, at en storm på gidseltagerne står lige for.

Modangreb skal planlægges

"Det er ikke en af den slags missioner, som man planlægger og udfører natten over, det er det bare ikke," siger talsmanden.

Vi ved ikke hvor mange militante eller gidsler, der er. Med så lidt information, og med op til snesevis af militante og måske 40 gidsler, har jeg svært ved at se, hvordan man skal angribe uden at dræbe halvdelen af gidslerne

Anonym talsmand for Pentagon - til CNN

"Vi ved ikke hvor mange militante eller gidsler, der er. Med så lidt information, og med op til snesevis af militante og måske 40 gidsler, har jeg svært ved at se, hvordan man skal angribe uden at dræbe halvdelen af gidslerne," siger talsmanden til CNN.

Også amerikanske marinesoldater er klar til aktion, men en talsmand for Pentagon understreger, at marinestyrken ikke vil blive brugt i en redningsaktion over for gidslerne - kun til at sikre ambassader og konsulater.

De nærmeste amerikanske marinesoldat-styrker befinder sig på Sigonella-basen på Sicilinen, som blev benyttet som central militær luftbase under Libyen-krigen. Desuden har USA kampfly stationeret på en base i Aviano i Italien.

Usikkerhed om antallet

Det er usikkert, hvor mange gidsler der egentlig tilbageholdes på gasanlægget i det sydlige Algeriet.

Den islamistiske gruppe, der står bag gidseltagningen, opgør antallet af vestlige gidsler til 41 over for Mauretaniens nyhedsbureau. Her bekræftes det, at der er tale om amerikanske, britiske og japanske statsborgere, mens Norges regering har bekræftet, at der også er norske statsborgere blandt gidslerne.

Men Algerian Press Service, der har talt med en talsmand for lokalstyret i Illizi-regionen oplyser, at der er tale om "lidt flere end 20 udenlandske statsborgere blandt gidslerne."

Ni eller 10 amerikanske statsborgere arbejdede på anlægget, da angrebet fandt sted. Embedsmænd fra USA's udenrigsministerium siger dog til CNN, at antallet af amerikanske gidsler kan være så lavt som "tre, måske to."

Militante vil hævne Mali og Syrien

Den militante islamistiske gruppe bag gidseltagningen siger til det mauretanske nyhedsbureau Al Akhbar, at målet med aktionen er en afslutning på "den brutale aggression mod vort folk i Mali".

I udtalelsen langes der ud efter franske "korsfareres invasion af Mali", og verden beskyldes for at lade "Syriens befolkning lide under "slagteren", præsident Bashar al-Assads undertrykkelse".

Samtidig hævder den militante gruppe, at gidselaktionen er hævn for, at Algeriet har tilladt franske militære styrker at overflyve algerisk luftrum på vej mod krigsindsatsen i Mali.

Angreb var grundigt planlagt

Den forklaring bliver dog ikke købt af en talsmand fra det amerikanske udenrigsministerium.

"Graden af planlægning antyder, at dette var sat på skinner før de franske overflyvninger fandt sted," siger talsmanden til CNN, mens en anden official siger til CNN, at "som det ser ud nu, virker angrebet organiseret" og slet ikke som et hastigt komponeret og opportunistisk angreb.

Talsmændene mener nærmere, at den militante gruppe kan have benyttet de franske overflyvninger som en en nem forklaring på angrebet.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.