Mali har udvist FN-afdelingschef og beskylder ham for partiskhed
Styret i Mali har flere gange været på kant med internationale styrker i landet, blandt andre danske.
Den regerende militærjunta i Mali har søndag udvist chefen for menneskerettighedsafdelingen af FN-missionen Minusma.
Menneskerettighedschefen, Guillaume Ngefa Atonodok Andali, har fået 48 timer til at forlade landet.
Det sker, efter at en aktivist fra Mali kritiserede styret på en særlig briefing om Mali i FN’s Sikkerhedsråd 27. januar.
- Det her tiltag kommer efter monsieur Andalis destabiliserende og undergravende handlinger, lyder det i en udtalelse fra regeringstalsmanden oberst Abdoulaye Maiga.
I udtalelsen beskyldes Andali for på egen hånd at beslutte, hvem der repræsenterer civilsamfundet og helt ignorere myndigheder og nationale institutioner.
- Andalis partiskhed var endnu mere tydelig under den seneste gennemgang af Mali i FN’s Sikkerhedsråd, står der i udtalelsen.
I kølvandet på briefingen 27. januar har FN-eksperter opfordret til en uafhængig undersøgelse af overgreb og mulige krigsforbrydelser i landet. De skal angiveligt være begået af regeringsstyrker og styrker fra den russiske private milits Wagner-gruppen.
FN-missionen i Mali, Minusma, blev oprettet i 2013 som modsvar på en øget jihadistisk trussel i landet.
Danmark bidrog per 31. oktober sidste år med to stabsofficerer ifølge FN-data med status på de fredsbevarende missioner.
Danmark har tidligere ydet bidrag til den franskledede Operation Barkhane, men trak sig ud af Mali, efter at landet i januar 2022 meddelte, at de danske soldater ikke var velkomne. Ifølge Mali havde Danmark ikke fulgt de nødvendige protokoller. Det blev fra dansk side afvist.
Det danske bidrag blev hjemtaget 29. april i år ifølge Forsvaret, og Barkhane sluttede officielt i november i år.
Militæret i Mali har stået bag to kup siden 2020.
/ritzau/AFP