Tunesiens dommere advarer mod præsidentens farlige skridt
Præsident Saieds trussel om at opløse retligt råd er farligt og et forsøg på at øge kontrollen, mener dommere.
Et nyt slag i kampen om præsidenten og hans magt er ved at blive udkæmpet i Tunesien.
Landets dommere går imod præsident Kais Saied, som de mener er i færd med at undergrave domstolenes uafhængighed.
Præsidenten meddelte lørdag, at han har besluttet at opløse landets øverste retlige råd.
Rådet er det organ, der beskæftiger sig med domstolenes uafhængighed. Opløsningen af det er et kontroversielt skridt.
Den tunesiske dommersammenslutning siger søndag aften, at det er et farligt og hidtil uset skridt væk fra de fremskridt, der er sket i det nordafrikanske land i de seneste år.
Det er et forsøg på at få kontrol med retsvæsnet i et system, hvor al magt er samlet i præsidentens hænder, lyder det fra dommerne.
Lederen af det retlige råd, som præsidenten vil opløse, Youssef Bouzakher, sagde tidligere søndag, at præsidentens skridt er ulovligt.
- Dommerne vil ikke forblive tavse, siger han.
Præsident Saied har gennem længere tid kritiseret rådet.
Han har gentagne gange sagt, at han ikke vil tillade, at dommere opfører sig, som var de en stat i stedet for at udfylde en statsfunktion.
Han har ofte kritiseret retsvæsenets beslutninger, herunder dets langsommelighed, når det kommer til at afsige kendelser i sager om korruption og terror.
Præsidenten mener også, at både rådet og domstolene er blevet infiltreret af hans politiske fjender.
Saieds politiske modstandere ser derimod hans forsøg på at opløse rådet som det seneste træk i det, de betegner som et kup fra hans side.
Dette ”kup” begyndte i juli, hvor præsidenten uventet opløste parlamentet, afsatte premierministeren og meddelte, at han nu selv ville regere landet per dekret.
Han har også sagt, at han vil omskrive den forfatning, Tunesien indførte i 2014 i kølvandet på de store politiske omvæltninger i landet under det såkaldte arabiske forår i 2010-2011.
/ritzau/Reuters