Indsættelse af ny regering i Libyen har skabt håb om fred

Efter et årti med vold og kaos i kølvandet på Natos angreb i Libyen i 2011 er der nu håb om en ny begyndelse.

Libyens første enhedsregering i en årrække blev mandag taget i ed i den østlige by Tobruk. Den skal nu forsøge at samle landet efter år med vold og stridigheder.

Indsættelsen af den nye regering er kommet i stand efter en dialogproces via FN.

Den nye udvikling giver håb om en ny begyndelse, efter et årti med vold og kaos i kølvandet på Nato-landenes angreb i Libyen i 2011 under afdøde diktator Muammar Gadaffi.

- Jeg sværger ved Gud den almægtige at gøre min pligt med alvor og ærlighed, sagde premierminister Abdulhamid Dbeibah, da han blev taget i ed foran medlemmer af parlamentet og repræsentanter for vestlige lande samt Tyrkiet og Egypten.

Den nye regering indsættes i stedet for Den Nationale Enhedsregering, som også var anerkendt af FN, og som kontrollerede hovedstaden Tripoli og den nordvestlige del af det nordafrikanske land.

Denne blev kastet ud i en langvarig konflikt med en rivaliserende oprørsbevægelse i øst. Disse oprørere, der kalder sig Libyens Nationale Hær, ledes af Khalifa Haftar, som støttes af Rusland og De Forenede Arabiske Emirater.

Rusland og Emiraterne sendte ingen repræsentanter til ceremonien mandag, men de har offentligt budt indsættelsen af en ny regering velkommen.

Men der venter store udfordringer forud for et planlagt demokratisk valg, som formelt støttes af alle parter. Lejesoldater og private militser er stadig i landet og er parate til at fortsætte volden. De har kontrol over forskellige områder og statslige institutioner.

Det er ventet, at Dbeibahs nye regering nu overtager både den FN-støttede regering i Tripoli (GNA), og Haftars regering i den østlige del af landet.

Det nordafrikanske land med syv millioner indbyggere har enorme oliereserver, men er tynget stærkt ned af en økonomisk krise med høj inflation og udbredt korruption.

Dbeibah er en velstående forretningsmand, som tidligere har haft poster under Haftar, men han har ifølge AFP ikke nogen tydelige ideologiske sympatier.

Han skal imidlertid være tæt knyttet til Tyrkiet, og han har støttet Det Muslimske Broderskab i Egypten.

Få mere udlandsnyt i ørerne med ”Verdenshjørner”. Lyt til de seneste episoder herunder.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

/ritzau/AFP

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.