Leder af etiopisk delstat er dræbt i mislykket kupforsøg

I et afværget kupforsøg i delstaten Amhara er flere skudt. Heriblandt Etiopiens hærchef og lederen af Amhara.

Lederen af delstaten Amhara i Etiopien, Ambachew Mekonnen, og hans rådgiver er blevet dræbt i forbindelse med et mislykket kupforsøg i delstaten.

Det rapporterer et statsligt medie søndag ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Tidligere er det kommet det frem, at Etiopiens hærchef, Seare Mekonnen, var blevet skudt i forbindelse med forsøget.

Oplysningen kom fra landets premierminister, Abiy Ahmed, i en tv-tale søndag. Han var ifølge nyhedsbureauet AFP iklædt militæruniform.

Premierministeren oplyste dog ikke videre om hærchefens tilstand, hvorfor det ikke vides, om han er i live eller ej.

Det er angiveligt en etiopisk militærgeneral ved navn Asamnew Tsige, som står bag det mislykkede kupforsøg.

Det rapporterer et statsligt medie ifølge Reuters, der ikke skriver, hvilket medie, der bringer oplysningen om, at generalen skulle stå bag. Derfor er det uklart, hvem der mener, at generalen står bag.

Internetforbindelsen i Etiopien er blevet lukket, og derfor er der ikke mange oplysninger tilgængelige.

Meldingen fra premierministeren kom, kort tid efter at den etiopiske regering meddelte, at et kupforsøg lørdag aften i den nordlige delstat Amhara var blevet afværget.

- Kupforsøget i Amhara er imod forfatningen og har til formål at ødelægge freden, som regionen har kæmpet hårdt for, skriver regeringen i en erklæring.

- Dette ulovlige kupforsøg bør fordømmes af alle etiopiere, og den føderale regering har fuld kapacitet til at vinde over denne væbnede gruppe.

Ifølge nyhedsbureauet dpa fortæller indbyggere i delstatshovedstaden Bahir Dar, at de hørte skud i byen.

Den amerikanske ambassade har udsendt en advarsel om rapporter om skud i hovedstaden Addis Abeba samt voldelige sammenstød i Bahir Dar.

- Ambassaden er blevet gjort opmærksom på rapporter om skud i Addis Abeba. Det anbefales, at militærpersonale søger i sikkerhed, oplyser ambassaden.

En journalist i Bahir Dar fortæller, at skuddene begyndte at lyde kort efter solnedgang lørdag, og at de fortsatte i flere timer.

Etiopiens mange forskellige etniske grupper har ofte været årsag til spændinger og sammenstød i landet, som premierminister Abiy Ahmed styrer med hård hånd.

Siden han indtog premierministerposten i april 2018, har han tvunget adskillige reformer igennem. Han har blandt andet frigivet mange politiske fanger, men har ikke formået at lette spændingerne mellem grupperne.

/ritzau/

Andre læser

Mest læste

Del artiklen