Annonce
Afrika

Apartheidstyrets sidste udenrigsminister er død

Den centrale minister under apartheidstyret og en beundrer af Nelson Mandela Roelof "Pik" Botha er død 86 år.

Bothas tid i regeringen endte dog ikke med apartheidstyrets fald med det første frie valg i 1994. I to år var han således energiminister i Nelson Mandelas samlingsregering. Foto: Liu Heung Shing/AP

Den tidligere sydafrikanske udenrigsminister i Sydafrika under apartheidstyret Roelof "Pik" Botha er død, 86 år gammel, oplyser hans søn til nyhedsbureauet AP.

"Pik" Botha var en beundrer af Nelson Mandelas kamp mod apartheid-styret og samtidig et central medlem af samme styre. På den måde blev Roelof "Pik" Botha kendt som et paradoks i sydafrikansk politik.

En vestlig diplomat skulle engang have givet ham skudsmålet: En god mand, der arbejdede for en slem regering.

Botha, der fra 1977 og 17 år frem var udenrigsminister, var en af de mere liberale kræfter i et styre, hvis udgangspunkt var raceadskillelse.

Ti år inde i sin tid som udenrigsminister skabte Botha internationale overskrifter, da han sagde, at han godt kunne forestille sig en sort præsident i Sydafrika. Hvad der i dag er virkelighed, lå ikke i kortene dengang.

Fra 1948 blev Sydafrika styret af apartheid-systemet. Racer blev adskilt, og den sorte del af befolkningen blev undertrykt i områdets lignende reservater.

Samtidig blev der gjort vold på sortes stemmeret. Derudover var blandede ægteskaber og forhold forbudt, og det var tilladt at diskriminere ansatte i forhold til løn, adfærd og arbejdsforhold.

Derfor endte Botha med at trække i land med sine forestillinger om en sort præsident. Han måtte trække sin udtalelse tilbage.

Bothas tid i regeringen endte dog ikke med apartheidstyrets fald med det første frie valg i 1994. I to år var han således energiminister i Nelson Mandelas samlingsregering.

- Da han (Mendela, red.) var præsident, gik alt godt. Alt var af høj kvalitet. Historisk spillede han en rolle som frelser, sagde Botha i forbindelse med Mandelas død i 2013.

Roelof Bothas øgenavn, "Pik", stammer fra hans ungdom, hvor han særligt iklædt en smoking angiveligt bevægede sig med en holdning som en pingvin. "Pik" er en forkortelse for pikkewyn - pingvin på afrikaans.

"Pik" Botha er ikke at forveksle med Pieter Botha, der var premierminister fra 1978 til 1984 og præsident i Sydafrika fra 1984 til 1989.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Djævlens bro fører til fransk Catalonien
Det rødgule catalonske flag vajer både på Pyrenæernes nord- og sydside. Men mens de fleste har hørt om det spanske Catalonien, er det franske Catalonien mindre kendt. 
Se flere
Bolig
Guide til fremtidens hygge-begreb: Med ikigai kan du give dit liv personlighed
Ikigai er en japansk livsvisdom, der handler om at søge mening med livet. Begrebet har eksisteret siden oldtiden, men er i dag ved at overgå hygge-begrebet. Her er nogle gode råd til, hvordan du selv kan bruge ikigai i indretningen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her