Annonce
Afrika

Soldater dømt for drab og voldtægt i Sydsudan

Ti soldater er kendt skyldige i drab på en journalist og voldtægt af hjælpearbejdere på et hotel i Sydsudan.

En militærdomstol i Sydsudan har torsdag idømt ti soldater lange fængselsstraffe for et angreb mod et hotel i hovedstaden Juba for to år siden.

Under det flere timer lange angreb plyndrede soldaterne Terrain Hotel og voldtog fem hjælpearbejdere, både sydsudanske og internationale, og dræbte en lokal journalist.

Det ses som et af de værste angreb mod hjælpearbejdere under Sydsudans langvarige borgerkrig.

Angrebet skete den 11. juli 2016, hvor præsident Salva Kiirs regeringsstyrker havde vundet et tre dage langt slag, som de udkæmpede mod oppositionsstyrker i Juba.

Vidner har fortalt, hvordan soldaternes angreb på Terrain Hotel stod på i flere timer.

Ofrene ringede til FN's fredsbevarende styrker, der befandt sig omkring halvanden kilometer derfra, og bad om hjælp. Men der kom ingen FN-soldater til undsætning, har vidnerne fortalt.

FN-missionens militære leder i Sydsudan, den kenyanske generalløjtnant Johnson Mogoa Kimani Ondieki, blev efterfølgende fyret.

11 soldater var tiltalt i sagen. Af dem blev ti idømt fængselsstraffe mellem syv år og livstid.

Retsopgøret blev set som en test på, om præsident Kiirs regering ville stille de pågældende soldater til ansvar for deres forbrydelser.

Militæret er blevet beskyldt for en række grove overgreb, uden at nogen er stillet til ansvar.

Amnesty International mener, at torsdagens domme bør være et første skridt i retning af at placere et ansvar for alle forbrydelser begået under borgerkrigen.

- Efter meget nølen er dagens domme og straffe et første skridt væk fra den kroniske straffrihed i Sydsudan, siger Seif Magango, der er menneskeretsorganisationens vicedirektør for Østafrika, Afrikas Horn og De Store Søer.

Sydsudans regering blev dømt til at betale 4000 dollar (omkring 25.000 kroner) i erstatning til hvert af voldtægtsofrene.

Desuden skal regeringen betale 51 stykker kvæg til de efterladte efter den sydsudanske journalist, der blev dræbt under angrebet, har domstolen afgjort.

Ejeren af Terrain Hotel skal have 2,2 millioner dollar (cirka 14 millioner kroner) i erstatning for ødelæggelse og plyndring af hotellet.

/ritzau/Reuters

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: Husk at tale med djævlen

Hvis man kun hører sig selv og sine ligesindede, bliver man dummere og dummere for hver dag, der går.
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Guide til ski i Grønland: Her er der skisæson både sommer og vinter
Skimæssigt kan Grønland næppe konkurrere med Norge eller Alperne, hvis man foretrækker gode anlæg, store løjper og barer med afterskiing. Til gengæld er naturen i Grønland vildere, og bjergene en stor udfordring. Vi viser vej til fire store skioplevelser. 
Se flere
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her