Annonce
Afrika

Opposition i Zimbabwe starter retssag om valgsvindel

Anklager om valgsvindel i Zimbabwe er formelt blev meldt til landets domstole, oplyser oppositionen.

Nelson Chamisa mener, at hans parti fik 56 pct. af stemmerne. Foto: Jerome Delay/AP

Oppositionen i Zimbabwe har fredag formelt afleveret sin klage over valgsvindel ved valget 30. juli til en domstol. Det oplyser lederen af partiet MDC, Nelson Chamisa, på Twitter.

- Vores juridiske hold har succesfuldt afleveret vores søgsmål til retten. Vi har en god sag og et godt formål.

Valget, der var det første i landets historie uden den tidligere præsident Robert Mugabe på stemmesedlen, blev erklæret som en sejr for den siddende Emmerson Mnangagwa.

Mnangagwa, der kaldes "krokodillen", var vicepræsident under Mugabe, indtil Mugabe forsøgte at skaffe sig af med ham politisk. Den afskedsbegæring vendte dog som en boomerang, og Mnangagwa væltede i stedet Mugabe.

Oppositionspolitikers flugtforsøg fra Zimbabwe mislykkedes

Landets valgkommission erklærede, at Mnangagwa vandt valget med 50,8 procent af stemmerne, hvilket akkurat var nok til at præsidenten vandt uden at skulle ud i en anden valgrunde.

Oppositionen hævdede omgående, at der var foregået valgsvindel.

- Vi vil fremlægge vores egne beviser, skrev Chamisa på Twitter 3. august.

Det tyske nyhedsbureau dpa har citeret Chamisa for, at han mener, at hans parti fik 56 procent af stemmerne, samt at valget var "bedragerisk, ulovligt og illegitimt".

Udenlandske valgobservatører herunder observatører fra EU har fremlagt deres vurderinger af valghandlingerne.

Her lyder vurderingen, at valget har været frit men uretfærdigt med henvisning til den kontrol, som præsidentens parti har haft over lokale myndigheder, medier og sikkerhedsstyrker.

Ifølge dpa har både Human Rights Watch og flere vestlige regeringen også udtrykt bekymring for, at oppositionen er blevet urimeligt forfulgt efter valget.

Anonyme analytikere fortæller nyhedsbureauet AFP, at sagen om valgsvindel har dårlige chancer for at få succes, fordi domstolene har sympati for præsidentens parti.

I første omgang er det dog lykkedes at udskyde indsættelsen af Mnangagwa som præsident som resultat af valget.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: Stands dræberen

Hvis nogle virkelig måtte mene, at sund kost skal holdes op imod cigaretpriserne, er svaret: Sænk momsen på fødevarer.
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Polaroid Originals OneStep 2: Det klassiske Polaroid er tilbage
Fascinationen ved gammel teknologi vil ingen ende tage – hvor irrationel den nu engang kan være. De overmættede og udtværede Instagram-filtre på mobilen er ikke længere nok. Der er kommet stor efterspørgsel på den ægte vare. 
Se flere
Viden
Romernes 2.000 år gamle veje præger stadig Europas økonomi
Romerrigets oldgamle vejnet har indflydelse på, at nogle områder i enkelte lande stadig er økonomisk velstillede, mens andre ikke er, konkluderer nyt dansk studie. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her