Annonce
Afrika

Tre er dræbt under protester mod valgsnyd i Zimbabwe

Politiet i Harare siger, det blev trængt tilbage af demonstranter, og derfor blev hæren tilkaldt.

Mindst tre blev dræbt onsdag i Zimbabwes hovedstad, Harare, da soldater åbnede ild mod demonstranter, der kastede sten.

Det oplyser den statslige tv-kanal ZBC.

Demonstranterne beskylder regeringen for at ville snyde med resultatet af mandagens præsidentvalg.

Indsættelsen af soldater er et tilbageslag for præsident Emmerson Mnangagwa. Han har forsøgt at fjerne billedet af Zimbabwe som en fejlslagen stat.

Kort forinden satte politiet vandkanoner og tåregas ind mod oppositionens demonstranter, og bildæk blev sat i brand i byens gader.

En talsmand for politiet siger onsdag aften, at det var på politiets anmodning, at hæren blev sat ind. Han siger, at politifolkene var blevet trængt tilbage af demonstranterne.

De protesterende støtter oppositionens parti MDC. De beskylder regeringen for at være i gang med at snyde med resultatet af mandages parlaments- og præsidentvalg.

Det er det første valg, siden landets mangeårige autoritære leder Robert Mugabe blev afsat sidste år.

- Vi har fået flest stemmer. Ingen former for manipulation med resultatet kan omgøre jeres vilje, skrev MDC's leder og præsidentkandidat, Nelson Chamisa, på Twitter.

Chamisa sagde senere, at hæren havde brugt overdreven magt. Men det benægter præsident Mnangagwa. Han lægger skylden for, at det udartede, på MDC.

- Vi gør oppositionens MDC-alliance og hele dets ledelse ansvarlig for denne forstyrrelse af den nationale fred, som havde til hensigt at forstyrre valgprocessen, siger Chamisa.

Valgkommissionen oplyste tidligere onsdag, at det regerende parti, Zanu-PF, har vundet parlamentsvalget. Men resultatet af det samtidige valg til præsidentposten vil først være klar torsdag.

EU's valgobservatører siger, at der havde været nogle problemer med valget.

- Det er vigtigt, at resultaterne er troværdige og gennemskuelige med en detaljeret gennemgang fra valgsted til valgsted, skriver observatørerne.

Desto længere det tager at fremlægge resultatet, desto større skade vil det gøre på troværdigheden, mener o

/ritzau/Reuters

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her