Annonce
Afrika

Ny Amnesty-rapport: Europæiske regeringer er medskyldige i voldsom mishandling af flygtninge i Libyen

Tusindvis bliver tilbageholdt på ubestemt tid i libyske lejre, der indirekte er støttet af europæiske lande.

300 migranter tilbageholdes på Abosetta basen i Tripoli i Libyen, efter at være blevet opbragt af den libyske kystvagt i deres forsøg på at nå europa. Foto: Mohame Ben Khalifa / AP

En ny rapport fra Amnesty International beskylder europæiske regeringer for at være medskyldige og vidende om »forfærdelige« mishandlinger af flygtninge og immigranter i Libyen.  

I rapporten med navnet ”Libyens mørke net af hemmelige aftaler” beskrives det, hvordan europæiske regeringer aktivt støtter et sofistikeret system, som skal forhindre flygtninge og immigranter i at krydse Middelhavet.

Systemet er ifølge Amnesty International styret af den libyske kystvagt, lokale myndigheder og smuglere, som ifølge rapporten mishandler og udnytter flygtninge og immigranter.

»Hundredtusindvis af flygtninge og indvandrere, som er fanget i Libyen, lever på de libyske myndigheder, militser, væbnede grupper og smugleres nåde. De arbejder ofte problemfrit sammen for økonomisk gevinst. Titusinder holdes på ubestemt tid i overfyldte centre, hvor de udsættes for systematisk misbrug,« fortæller John Dalhuisen, som er Amnesty International’s Europa direktør, i en pressemeddelelse.

Siden 2016 har landene i EU gjort meget for at implementere værktøjer, som skal forhindre flygtninge i at tage over Middelhavet for at søge lykken i Europa. Ifølge Amnesty International tager disse værktøjer udgangspunkt i tre elementer.

For det første har EU-lande givet teknisk støtte og assistance til den libyske myndighed, som står for at bekæmpe ulovlig immigration og opretholde flygtningelejre, som systematisk bryder menneskerettighederne og bruger tortur.

Amnesty har beviser: Myanmar dræber og uddriver rohingyaer systematisk

For det andet har de givet de libyske myndigheder både, så de kan opfange mennesker i Middelhavet.

Ifølge rapporten er en båd - givet af de italienske myndigheder – blevet brugt af den libyske kystvagt i starten af november til at opfange flygtninge, som lå i vandet efter et forlis, men at deres uansvarlige opførsel kostede 50 mennesker livet.

Og for det tredje har EU-landene lavet aftaler med lokale myndigheder, stammeledere og bevæbnede grupper, som skal øge incitamentet til at udføre grænsebevogtning i den sydlige del af landet, og endvidere stoppe deres forretninger med menneskesmugling.

”Libyens mørke net af hemmelige aftaler” beskriver, at Libyen ikke har den nødvendige lovmæssige infrastruktur til at behandle og beskytte asylansøgere, og det betyder, at flygtninge og immigranter ender op i lejre, som indirekte er støttet af EU-lande, på ubestemt tid, hvor de bliver udsat for mishandling og tortur og, hvor kun de, som kan betale, kan få lov at forlade lejrene.

En gambiansk mand, som blev tilbageholdt i tre måneder, har fortalt Amnesty International, hvordan han blev banket og sultet i et af centrene.

»De bankede mig med en gummislange, fordi de vil have penge for at løslade mig. De ringede til min familie, imens de bankede mig, så familien gav penge.«

Efter familien havde betalt, blev han fragtet til Tripoli, hvor chaufføren forlangte penge igen - ellers vil han blive solgt som slave.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Bolig
Danskernes design: Vi eksperimenterer på badeværelset, men køkkenet skal stadig være hvidt
Individualitet, farver og sanselighed er blandt nøgleordene, når blikket kastes på de nye køkkener og badeværelser. Det individuelle præg er centralt, ligesom behovet for at nyde materialer og design fylder. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her